Monday, December 11, 2017

Roadtrip Kesekian ke Johor!

masa cuti Maulidurasul baru ni geng kesekian buat roadtrip untuk meraikan Ab yang bakal ....dot dot dot...haa sambung dan teka la sendiri bakal apa tu...hahaha plan asalnya nak ke Terengganu, siap dah booking homestay semua...tapi bila dengar Pantai Timur dah mula banjir, last minute kami tukar plan ke Johor!haaa seawal 7 pagi hari Jumaat tu Mrs dan Dzuli dah sampai rumah aku...sebab plan nak makan sarapan dekat Kodai Serapan D'Sawah, so aku cuma buat sandwich telur je la untuk diorang...sekali Dzuli pi beli roti canai banyak gila, mak pun beli kuih muih...dah banyak makanan kami...tengah makan, Ab pun sampai...so sembang dan makan, then dalam jam 8.30 pagi kami pun bergerak menuju ke Seremban...nak minum kopi di Mr Manshor Kopitiam Power bersama Dini dan keluarga...lepak minum kopi, ada gak yang order lagi makanan...tak reti kenyangkan...sambil sembang sakan dengan Dini dan Ed...
abes lepak, kami geng kesekian berpisah dengan Dini dan menuju ke Kualalala Pilah...kononnya nak terjah Istano Seri Menanti...sempat la tepi jalan singgah ambil gambar depan sawah padi...huhuhu 34 tahun den lalu jalan ni balik kampung, first time aku berhenti tepi jalan ambil gambar...melayan bebudak ni punya pasal...
sampai di Seri Menanti, tengok rupanya Istano sedang dalam proses renovasi...so tak dibenarkan masuk daaa...sedih la usha dari jauh je, nak ambil gambar pun tak berapa lawa...dah ambil gambar tu, plan asal nak terus ke Kualalala Pilah lagi, dah takde mood...so naik semula ke Seremban, dan keluar ke Highway PLUS dan menuju terus ke Johor...
dari rumah aku sampai laaa nak ke Johor ni aku yang drive...tapi lepas je masuk highway, tetiba perut aku sakit gila!nak stop di Hentian Pedas, ramai gila orang...masa ni dah tukar driver dah, suh Ab yang bawa...perut aku sakit betul masa ni, sampai peluh dingin dah dahi...huhuhu pergi pula di R&R Ayer Keroh, pun ramai orang...akhir sekali kami berhenti di R&R Tangkak untuk ke toilet...bayang la hazab dia masa ni...sampai tegak-tegak bulu roma aku menahan sakit perut...selesai kes toilet, kita teruskan perjalanan ke Yong Peng untuk makan tengahari...kami singgah di Restoran Kari Kambing 40 Hari...masa sampai ni dalam jam 2 petang...ramai gilaaaaaa orang!nak beratur ambil makanan pun panjang!tapi gigih tau...aku dan Dzuli beratur...Mrs dan Ab pi cari tempat...aku rasa dekat setengah jam gak aku beratur weh...
namun begitu penantian adalah sangat berbaloi...dah lama teringin makan dalam dulang ni, tapi duk datang berdua sebelum ni, takleh la kan dalam dulang...kali ni berempat, harus makan dalam dulang...sedulang nasi arab dengan kari kambing dan ayam ni berharga RM48 dan aku tambah lagi sepinggan kari kambing dengan harga RM7...ambil dulang ni, dapat 1 jug air percuma!best kan!haaa apa lagi, berzikir laaa kami berempat makan...memang menjilat jari!tak sesia beratur lama, sedapppp sangat!semua sepakat kata sedap!
dah kenyang gilaaa makan nasi arab tu, kami ke Kluang pula untuk ke Kluang Rail Coffee...rezeki gila, masuk je kafe, ada orang bangun...terus dapat duduk...haaa datang sini kononnya nak minum kopi je, tapi sekali rasa roti bun tu, hambik sekali 5 pinggan kami makan secara jemaah...orang yang dirai yang kononnya taknak JJCM sangat sebab dia tak makan banyak yang paling gigih order roti bun tambahan tau...hahaha dannn sambil makan, sambil photoshoot la kitaa...
habis makan roti dan minum kopi, kita tak lepas peluang laaa untuk posing sikit di sekitar Stesyen Keretapi Kluang tu sebagai tanda kenang-kenangan...maaflah banyak gambar kena blurkan dalam post kali ni sebab berkawan dengan retisss ni, kena jaga privasi diorang...hahahaha...
setel di Kluang, kami teruskan perjalanan ke Johor Bharu...sempat berhenti solat di R&R dan lepas tu kita terusss je ke JB...masa ni sangap gak la sebab dah kenyang gila kannn...masuk kereta dapat aircond memang sedap nak tidoo...hehehe...dekat nak Maghrib kami sampai di Crescent Bay Suites yang kami booking melalui AirBnB dengan harga RM400 untuk 2 malam...apartment dengan 2 bilik ni sangat cantik dan selesa!berbaloi sangat harga dia...sampai tu memang kami lepak dan relaks je laaa di apartment...
malam sikit baru la kami keluar nak cari tempat dinner...sebabkan plan bertukar last minute, tak ready sangat program kami...so dah masuk kereta baru sibuk nak cari mana nak makan...lepas tanya member, search internet...kami decided untuk dinner di Kilang Bateri...antara tempat hipsturrrr di JB katanyaaa...tempat ni dulu kilang bateri, but now dah dijadikan tempat hipstur muda mudi...banyak kedai jual barangan dan makanan...sempat la bebudak ni shopping kat sini...
lepas dah shopping kami cari tempat makan...pusing punya pusing, last sekali masuk kedai western dan layan makan dalam dulang!hahaha memang hari makan dalam dulang agaknya kali ni kannn...kami ambil set western dengan spaghetti, chicken chop, meatball dan fries dengan harga RM50 sahaja...layan juga laaa makanan dia...
lepas dinner tu, kami pun bergerak balik ke apartment...ingat penat dah memasing malam tu...sekali sambung melepak depan tv sambil minum kopi dan makan keropok ikan...syiok plak mengunyah lepas satu, satu paket kami buka...hahaha...dasar tak reti kenyang kan...dan keesokan hari nya, awal pagi semua bangun...sempat la layan sunrise dari jendela apartment...gituuu...masa ni sempat message dengan En Ghazali Aziz gak yang berada di Pengerang sekarang ni...plan nya nak berjumpa la, tapi tak kesampaian pulaaa...next time kita jumpa ye En Ghaz! InsyaAllah...
terus siap-siap dannn bergerak menuju ke Plaza Larkin untuk ke Medan Selera Johor...memang tempat wajib aku la kalo ke JB ni kan...untuk breakfast makanan tempatan...semuaaa ada!macam-macam kami makan...dengan kacang pool la, mi rebus stulang, goreng pisang cicah kicap, lontong goreng...semua punnn sedap!
dah kenyang, kita pun mulakan perjalanan menuju ke Pontian...dalam sejam juga laaa nak sampai Pontian ni...plan kami adalah untuk menuju keee penghujung tanah besar Asia ni...haaa kemana lagi kalo tak ke Taman Negara Tanjung Piai, Johor!masa sampai ni panas gilaaaa weh...pasrah je la berjalan kaki masuk ke tempat membeli tiket...tiket dewasa adalah RM5.30 termasuk GST...dah dapat tiket jangan buang plak, sebab dia akan check tiket kat belah dalam nanti...
lepas dah check tiket, diorang suggest kami untuk ke jeti tanjung dulu sebab kalo nak ke penghujung tanah asia tu, takut jambatan masih dalam air...sebab air baru nak surut masa kami sampai tu...so kita ikut je laaa signage menuju ke arah jeti tanjung...sepanjang jalan ni memang penuh la paya bakau di sepanjang jalan...memang area paya bakau la sini kan...sebab pantai barat semenanjung...
semakin menghampiri jeti tnajung semakin terik weh panas diaaa...rasa tak sanggup nak jalan menuju ke jeti sebab takde atap dah jambatan dia...hahaha tapi langit biru cantik laaa masa ni...cun nak ambil gambar cuma kena bertabah sikit la menahan panas mentari...
sampai kat jeti tanjung tu kami melepak la kejap...dari jeti ni memang nampak banyak laaa kapal-kapal besar sedang berlayar or berlabuh tu aku tak sure...dan katanya jeti tanjung ni mengadap Pulau Karimon, Indonesia...kitorang lepak sambil bergambar je la kat sini...tak nak balik cepat sebab tak sanggup lalu panas tadi lagi weh...
lepas seketika melepak di jeti tanjung, kami pun patah balik dan kali ni menuju ke Penghujung Selatan Tanah Besar Asia...haaa jalan dalam setengah kilometer juga la dalam panas tu...memula ok lagi ada pokok-pokok kan...tapi tak lama tu, memang takde pokok langsung...ya Allah masa ni panas diaaaa, memang rasa terbakar kulit ni...huhuhu redho je laaaa...berjalan dengan pantas menuju ke penghujung tanah besar...
nampak je globe petanda Penghujung Selatan Tanah Besar Asia tu, semua dah excited!heheh panas tolak tepi kejap laaaa...kita posing jap sebagai kenangan dah sampai kat sini dulu...nasib baik ada family dari China ada untuk tolong ambil gambar kami berempat masa ni...lepas tu takde orang dah kat sini...sakan la memasing posing...nasib baik laaaa ada sohabat yang baikkkkk sanggup baring kat tengah panas tu semata nak tolong ambil gambar cantik member kann...
setel bergambar di globe, kami pun berjalan pulang...ada beberapa tempat lagi leh pergi kat Taman Negara Tanjung Piai ni, tapi kami aim 2 tempat tu je...tu pun dah berpeluh sakan...abes cair mekap mak uolss...hahaha then masuk kereta terus pasang aircond kuat-kuat...then kita bergerak menuju ke destinasi seterusnya...plan asal nak pi Pulau Kukup la, Muzium Nenas la...semua dah kerengsaan panas, tak jadi pergi...sekali tepi jalan nampak air tebu dan pisang goreng...terus singgah jap...siap layan nenas Josepine lagi...sedap!
then kami meneruskan perjalanan lagi...langit masa ni cantik sangat!dapat bayangkan tak betapa panas nyaaa hari ini...dah la kelaparan sebab tak jumpa plak tempat makan menarik sekitar Pontian...so kami berhajat nak makan di destinasi berikutnyaaa...masa ni sempat call dengan Rina tanya dia kat mana...ingat kan sempat nak jumpaaa...
destinasi seterusnya kami adalah JPO!haaa semua duit melompat tu haaa nak shopping...hehuu aku memang takde any plan nak shopping...panas gila weh kat JPO masa ni, dah laaa ramai gilaaa orang...pasrah je laaa...kaya benor rakyat Malaysia ni...hahaha nasib baik masuk dalam kedai-kedai tu ada aircond...lega sikit weh...sakan laaa si Dzuli dan Mrs melayan Ab shopping baju kerja...dah macam raja dah Abam Ab kena layan masa shopping...aku peratiiii je dari jauh...hahaha...lepas tu aku terpengaruh plak beli handbag ngan Dzuli dan Mrs...adoi laaa...so takde sape yang keluar JPO dengan tangan kosong yer...hahaha...pastu siap terjumpa idola Dzuli, KakGirl lagi masa ni...hahaha...
dari JPO, kami menuju balik ke JB...sempat singgah R&R mana tah untuk solat...then kami terus menuju ke Tepian Tebrau untuk makannn...lapar gilaaa tak makan tengahari, ni dah nak masuk masa dinner dah...nasib masih awal, so senang je dapat tempat...tapi tu pun dah mula ramai orang...dengan pantas order kat area seafood, then minuman dan makanan tambahan, dannn order nasi...pantas okeh...sebab dah gigil...
nasib baik order nasi beriani, dia sampai paling awal...dengan pantas aku ngappp...lapar tahap gigil ni, emosi berkecamuk tau...jangan la tegur...huhuhu ada yang sentap nanti...tapi seriously sedappp nasi beriani dia ni...ayam tu sedappp...then satu persatu makanan sampai...kami order nasi putih, nasi goreng, sayur, ikan siakap bakar, udang masak butter, udang masak telur masin, tauhu bakar dan kerang rebus...sedappppp semuanya!makanan paling mahal la kami makan malam tu...dekat RM200 tapi berbaloi sebab udang tu freshhh gilaaa dan besar!tu pun half portion je dalam gambar...hehehe...
lepas dah kenyang, kami singgah di Danga Bay jap layan sunset...tapi sunset dah hujung-hujung je ni sebab Maghrib masuk masa kami makan tadi...memang dari kedai makan nampak dahhh macam cunnn je sunset...tapi redho je laaa tak dapat nak melayan kannn...hehehe...angin tiup sepoi bahasa masa ni, best jer...
balik ke apartment, aku yang drive...badan memang penat gilaaaa...pastu asyik plak silap jalan sebab salah tengok GPS...orang keliling dah mula bising bagi arahan...aku mula emosi berkecamuk kan...tak fokus dah...pastu ada sekali tu, boleh plak nak keluar simpang, aku tak tekan brake terus keluar je, lori besar laju gila menuju arah aku...gila lahhhh...nasib baik sempat ke tepi jalan...masa ni Ab marah dah suh aku ketepi biar dia drive...aku degil lagi, nak tunjuk ketegaq...hahaha tapi last sekali surrender, memang takleh fokus dah sebab terlalu penat dengan berjemur panasnya, dengan lambat makan nya...serious penat gilaaa...sampai bilik aku dengan tak mandi dan buka tudung, terus tertidooo...penat gilaaa...bangun malam tu, terus mandi dan segarrr badan...terus layan keropok ikan, kopi dan Maggi secara berjemaah sambil melayan drama Fatonah Azali...best gila cerita ni...melayan kami berempat tengok...
habis cerita drama, aku paksa semua pergi McDonalds...bising diorang aku paksa sebab semua dah penat...aku je yang dah tido kan, tu segar lagi tuuu...hahaha hajat hati nak makan ayam goreng tapi takde pulaaa...makan fries je la sambil sembang tah pape tah...lepak kejap je lepas tu kami balik...mata masing-masing dah merah menyala dah aku tengok...balik tu aku sempat melepak sorang-sorang sampai 3 pagi kat ruang tamu, siap terlelap lagi depan tv...
keesokannya, mood rajin datang...aku buat breakfast...so bersarapan la kami ramai-ramai di meja comel ni...takdan plak amik gambar kannn sebab rajin sangat....hahahaha...buat kopi je punn, dah perasan rajin...hahaha...dah makan semua, kami pun bersiap la untuk check out...siap juga contact ngan Rina dan dia datang ambil kami di apartment...
Rina bawa kami ke Jalan Dhoby yang kononnya hipsturrr tu...memang banyak laaa kafe kat sini, tapi sebab pi pagi Ahad agaknya, banyak laaa yang tutup...so kami jalan-jalan je la di kawasan sekitar...rasanya leh jaga dan leh cantikkan lagi kawasan ni rasanya...aku rasa kurang menarik...ada certain tempat banyak sampah dan kotor pada aku...huhuhu...
lepas berjalan seketika, kami stop minum di Chaiwalla & Co...aku minum chai dan Rina ambil kopi vietnam...biasa je laaa pada aku minuman sini...manis terlebih ada laaa...huhuhu apetah yang famous sangat tah tempat ni weh...sorry bangsa Johor...hahahaha...kitorang lepak kejap then sambung jalan lagi sekitar Jalan Dhoby but seriously takde apa yang menarik...
dan menghampiri jam 12 kami ke IT Roo Cafe yang famous ni...katanya menyediakan chicken chop terbaik di JB...haaa tu yang sanggup menunggu tu kat Jalan Dhoby...bila masuk kedai ni, memang fefeeling masuk restoran cina lama laaa...macam Yikmun, Yutsan semua tu...
memang buka je kedai ni, terus penuh aku serbu masuk weh...famous betul nih...hehehe so jommm kita usha menu ye kengkawan..special kat sini haruslah chicken chop dia...tapi ada laaa makanan lain lagi macam steak, lamb chop, nasi goreng, noodles dan chinese dishes...
tengah tengok menu, ada staff melayu datang kat kami terus tanya nak makan chicken chop dan root beer float ke...haaa dia cakap tu yang famous...terus semua setuju ambil menu yang sama...cumanya chicken chop tu leh pilih nak grill or fry...pastu kuah ada blackpepper dan mushroom...pilih mana sukaaaa...lepas seketika menanti, akhirnya sampai minuman dan makanan kami...root beer tu biasa je la, chicken chop plak, style lamaaa...takde la sedap gilaaa...tapi ok la pada aku...tapi nama nak datang lagi bergigihan tu takde laaa...cukup sekali la kot...
lepas makan, kami singgah di kedai roti paling legend kat JB ni, iaitu Salahuddin Bakery...kedai roti yang masih menggunakan dapur arang untuk masak roti tau...haaa sempat laa jumpa uncle Salahuddin tu sekali masa ni...selpie lagi dengan dia...kami beli la beberapa jenis roti buat makan dalam kereta...
setel kat Jalan Dhoby, Rina bawa kami pusing-pusing bandar JB sebelum hantar kami pulang ke apartment...thanks Rina bawa aku dan kawan-kawan jalan dan makan...next time kita jumpa lagi, InsyaAllah...
dan dari JB kami pun bergerak terus balik ke KL...punya awal gerak, ingat kan leh sampai awal...sekali masa lepas R&R Tangkak, jalan jem weh!nasib baik laaaa masa ni Ab yang drive...kalo aku, mau merempan dah...huhuhu...bila dah jem ni, perut lapar mula la makan roti Salahuddin tadi, alahai keras weh pada aku roti dia...tapi sebab lapar, belasah je laaa...pastu dah kenyang mula merepek-repek memasing buat video parody KakGirl la, carik topik mengarut la...hahaha...kul 1.30 petang gerak dari JB, dekat Maghrib kami baru sampai Senawang...huhuhu...
terus ajak semua dinner duluuu...kami dinner di Nasi Arab Damsyik...againnn ambil dulang!hahahah best gila trip kali ni asyik makan dalam dulang je kannn...hehehe...sedappp nasi arab kat sini...aku memang sukaaa...tapi makan dalam keadaan penat yang amat sangat masa ni...lepas makan, solat dulu kat surau berhampiran...dannn bergerak balik ke rumah aku...
sampai kat rumah aku, kami semua pun berpisahhh...terima kasih semua atas trip ini...walaupun ada drama, ada tegang urat, ada gaduh sana sini, but still we love and care each other...gitu curik ayat Dzuli...hahaha pada yang rasa-rasa kurang care tu, or lupaaa ada kengkawan yang concern dan caring kat awak tu, bawak-bawak beringat yer...perangai tu kalo tak annoying tak boleh?lempang sekali  baru tau....hahahaha... #fatonahazali dan kepada Ab, semoga urusan .....dot dot dot....dipermudahkannn...Amin...