Friday, October 20, 2017

Trip to Seoul Day 3

Sambungan dari: Trip to Seoul Day 3

yeah hari terakhir di Seoul...kejap gila trip kali ni sebabnya aku kena balik awal...tiket asal aku stay lagi sehari or 2 hari kot, tapi tetiba aku ada interview sambung belajar, so terpaksa beli tiket baru weh...sobsss...hasilnya, tak lulus pun temuduga tu...hahaha denggg...so bangun pagi tu, sempat merayap kat Myeongdong dengan Sue sekejap...niat nak makan Yoogane tak kesampaian sebab dia buka lambat pula...so layan roti telur je laaa kat sana...alas perut...
lepas tu sempat melepak mengopi dengan Scott Oppa!dia ni sebenarnya rakan sekerja Ab dan ada la sekali dua aku jumpa dia kat Malaysia, dan masa aku kat Seoul, dia kebetulan balik sana...apa lagi, sakan la kita ajak dia mengopi...fefeeling balik kampung, jumpa kawan lama la kan...hahaha sembang apetah aku lupa, tapi aku ada laaa acah-acah komplen pasal weather kali ni tak best, senduuu jer...sekali dia kenakan aku setepek...dia cakap actually apa tujuan aku datang Korea?bukan sebab weather pun kan...sebab makanan kann...hahaha denggg si Abdullah ni dah siap kutuk aku kat Scott rupanya...hahaha...
sejam gak melepak dengan Scott, lepas tu aku balik ke bilik dan angkut beg dan berpelukan dengan Sue sebelum meninggalkan guesthouse...huwaaa sedihhh...first time pergi berdua, balik soranggg...huhuhu Sue pun cuak dan sedih kononnyaaa...hahaha sebabnya lepas aku balik, kemain sakan dia meronggeng dengan Liana dan Melati kannn...hahaha...dan buat pertama kalinya juga aku naik bas dari Myeongdong ke Airport...mudah jer laaa...
sampai airport, mati kutu gak aku sorang-sorang ni...setel check in dan drop luggage semua, aku menuju ke boarding hall...sebelum sampai hall tu, aku singgah food court yang dikenali sebagai Food Empire...dekat je dengan boarding hall Airasia ke Kuala Lumpur tu...dalam tu ada kedai halal nama Nimat...dari tadi aku mati kutu kesunyian kan, dah nampak makanan halal ni, terus hilang kutu aku...siap tamak kauuu order sampai 2 meals...hahaha...sedap gak laaa...melayan je makan sorang-sorang tu...
dah kenyang makan nasi, kari, roti dan kimbap bagai, duit ada baki lagi so aku beli plak kopi di Caffe Bene berhampiran...sekali nampak ada jual susu pisang kat situuu...terus beli untuk bawa balik Malaysiaaa...yeay suka gilaaa...hehehe
dan akhirnya melanguk la menanti masa nak naik flight sambil buat entry panjang kat media sosial menggambarkan kesedihan meninggalkan bumi Korea sorang-sorang, sambil tengok media sosial Liana dan Sue yang sedang sakan berjimbaaa...jelesnyaaaa...hahaha...Alhamdulillah selesai trip keempat aku dan Sue ke Korea...janji dah ditunaikan untuk ke sana selama 4 musim...yezzaaa...akan pergi lagikah kami ke sana?insyaAllah...demi king crab!hahahaha...yeay selesai dah cerita Korea aku...ya Ampun dekat setahun dah trip...abes gak cerita...hahahaa...

Thursday, October 19, 2017

Trip to Seoul Day 2

Sambungan dari: Trip to Seoul Day 1

hari kedua di Seoul, seawal 7.30 pagi dah keluar dari guesthouse...oh ya, aku stay sama guesthouse dengan Azra dan adik dia masa ni...so then pagi tu kami plan untuk breakfast besarrr di Noryangjin Fish Market!hehehe...bila aku cakap besar tu, memang besar gilaaa tau...hahaha plan asal Radin dan Mema nak ikut sama, tapi diorang lambat bangun so kena tinggal...hahaha so kami naik subway terus ke Noryangjin Station...sampai sana, usha kawasan pasar lama jap...beli raw seafood laaa...kali ni selain cinta hati aku, king crab tu...kami beli juga fresh salmon dan abalone...tamak gila weh kali ni...king crab sampai 2 ekor!hahaha...
lepas dah beli seafood, unnie king crab bawa kami menuju ke pasar ikan yang baruuu...besar gilaaa...aku rasa next time aku datang, pasar lama ni mayb dah takde dahhh...sobsss....semua kedai makan dah pindah ke bangunan baru ni...memang bersih dan cantik la...aku perasan harga fresh seafood pun lagi mahal kat sini...huhuh...
gigih aku cari kedai unnie aku biasa pergi tu jugak...nasib baik jumpaaa....so dah duduk dan bagi semuaaa seafood kat dia...kita pun duduk menanti...tapi cepat je dia prepare salmon sashimi sebab ahjussi kat pasar tadi dah siap slice dan bagi sos dan seaweed sekali...sedapnyaaaa salmon dia ni...manis gilaaa!terbaiklah...sedang menikmati salmon, grilled butter abalone pun sampai...huh nyesal beli sebab tak sedap!hahaha tasteless je weh...takde rasa apa...
dan setelah beberapa ketika menanti, sebab memang ambil masa sikit untuk stim king crab ni kan...sampai laaaaa kekasih hati pojaan kalbu aku ni...hahaha besar gilaaa...dalam sekilo lebih juga sekor ni wehhh...terbaiklahhh...sedap gilaaaa...manis gilaaaa....sedapnyaaa rindu king crab!sobsss...banyak gila makan, dah makan baru sedar total kami abes untuk breakfast kali ini adalah RM800!gila lahhh...hahaha haaa lepas dah kenyang gila, akhirnya kami berpisah dengan Azra dan adik dia...
aku dan Sue naik subway menuju ke tepi Han River sebab nak carik view autumn yang cantik...takde hala tuju pun masa ni berjalan...nampak cantik berhenti la bergambar pastu jalan lagi...pastu berhenti lagi...sempat la jumpa orang buat pengambaran tapi sebab tak kenal sape, kita abaikan je laaa...hahaha...
then jalan kaki sampai ke Yeouido Park layan autumn view lagi...cantik dan rimbun laaa dedaun kekuningan kat sini...syiok gak la layan...tapi cuaca sendu je la masa kami datang ni...so rasa ngantok jer la kan...nak jalan pun malas...hahaha sebab tu la kejap je jalan ni, then kitorang cari teksi dan balik semula ke Guesthouse!
sampai bilik, rehat dan solat jap...tak lama tu ada yang menjerit suh buka pintuuu...yezaaa Liana dah sampai!hahaha ramaikan kawan-kawan Malaysia jumpa kat Seoul dalam trip kali ni...hehehe Liana baru sampai dari Jeju Island dengan member dia...so kita mulakan explore Seoul dengan Liana pula petang ni...
destinasi pertama kami haruslah tempat makan...sebab dah lapar balik!gila makan sampai beratus pagi tadi, petang sikit dah lapar balik...hahaha sebab malas nak naik subway so kami naik teksi je dari Myeongdong menuju ke Itaewon!terus ke depan Eid Restaurant!hehehe sedap gilaaa layan samgyetang, bulgogi dan ayam pedas dia tu...nyummeh sangat...makan plak dengan rakan-rakan seMalaya, memang terbaik!
dari Itaewon, kita naik teksi lagiii...hahaha malas dah nak berjalan kan...terusss menuju ke Namsan Tower!yeayy tempat wajib terjah kalo ke Seoul ni laaa...takde buat apa pun la sini...kita jalan, ambil gambar sambil makan aiskrim dalam sejuk tu...gila lah menggigil...si Liana la ni buat keje gila ajak makan aiskrim...hahaha...
turun dari Namsan Tower tu kami naik bas dan berhenti di Myeongdong...then kami jalan kaki ke Lotte Mall sebabnya nak tolong Abang Ketam beli topi New Era dia ni...gigih la aku kan tolong carikkan haaa...mahal gila weh topi dia ni...hahaha...lepas beli topi ni, kami berjumpa dengan Melati kawan Liana yang dah sakan shopping...
dan kemudian kami berjalan ke arah Myeongdong Station dan bertemu dengan Radin, Mema, Azra dan adiknyaaa...haaa hamik kauu 8 orang Malaya bertemu dann kami beramai-ramai menaiki subway menuju ke Gangnam!sebabnyaaa nak dinner beramai-ramai di Yang Good!yeay best gilaaaa makan kambeng panggang beramai-ramai di Seoul!dah rasa macam makan kat Bangi je ramai-ramai gini kan...hahaha...
habis makan, kami berpisah dengan yang lain...aku dengan Sue, Liana dan Melati menuju ke Cheonggyecheon Stream untuk layan Lantern Festival...jalan seround je laaa masa ni sebab sejuk dan penat gila dahhh...dan di sini aku dan Sue berpisah dengan Liana dan Melati...
sampai di Myeongdong balik, sempat laaa aku dan Sue pi beli beberapa barang lagi sebelum aku berangkat pulang esok hari...takde apa sangat pun la beli...setakat sudu, stokin gitu je laaa...abeskan sisa baki duit yang ada...lepas tu balik ke bilik dan siap-siap kemas beg...esok nak balik dah...huhuhu....