Wednesday, April 26, 2017

Sky Mirror di Sasaran, Kuala Selangor

sebenarnya dah lamaaa bercita-cita nak terjah ke Sky Mirror di Sasaran, Kuala Selangor ni...tapi macam biasa la, cakap jer, selagi aku tak gerakkan, semua takat sembang jer la...makanya sebabkan trip Myanmar aku cancel bulan lepas, makanya pertengahan bulan aku dah start pikir mana nak pergi...pikir punya pikir aku decided nak ke Sky Mirror ni...terus usha maklumat dari Facebook Sky Mirror Tour & Travel dan terus Whastapp nombor mereka iaitu +6019-2666665 untuk bertanyakan date yang masih available...dan katanya mereka ni the only company yang recognised by the Tourism Selangor...

untuk makluman korang, mereka menawarkan half day trip dengan harga RM80 per pax untuk warganegara Malaysia berumur 12 tahun ke atas...kalo bawah 12 tahun diorang caj RM60 sahaja...dalam harga ni, selain pi ke Sky Mirror tu, diorang akan bawa juga pi satu pulau bernama Pulau Angsa, then diorang akan provide props untuk berposing, snack, air minuman dan makanan yang simple...dan harga ni dah cover insuran kita juga sepanjang trip!

dah dapat semua info, terus aku roger rakan-rakan kesekian sekelian untuk pilih tarikh dan akhirnya tarikh 8 April menjadi pilihan...aku, Ab, Dzuli dan Mrs setuju nak join, then later Mrs ajak anak buah dia Syaminee ikut sekali...ada beberapa cubaan nak ajak orang lain bagi memeriahkan majlis lagi tapi gagal atas pelbagai alasan...dah confirm, terus kena buat full payment, dan kemudian beberapa hari kemudian akan dapat laa resit kitaa...

dannn seminggu sebelum hari kejadian, mereka akan buat group Whatsapp dan beri maklumat details mengenai trip kepada kitaa, tempat berkumpul dan Waze semua...dan sekiranya weather tak mengizinkan, mereka akan maklumkan dalam group tu dan kita leh dapat full refund...tapi kalo dah bayar, korang tak munculkan diri, takleh refund yer...harap maklum...hehehe...

sehari sebelum hari kejadian, lepas kerja kitorang yang perempuan berkumpul di rumah Mrs...selesai solat Maghrib, kitorang gerak ke U8 Bukit Jelutong, Shah Alam untuk dinner di Kafe The Third Letter...masa kat sini kita bergabung dengan the only jejaka harapan Malaya, acah-acah pelindung kami sepanjang trip ini...lepas makan kitorang terus menuju ke apartment yang aku dah siap-siap booking sebelum ini iaitu Pantai Indah Seaview Resort yang terletak di Jeram...ini jer yang dekat dengan lokasi tempat berkumpul esok, so kita duk sini jer sudah...lagipun harga dia murah jer, untuk apartment 3 bilik, hanyalah RM120 sahaja...ok la kan...

dalam jam 11 malam kami sampai di apartment ni...dari jauh nampak, tetiba debar!dah la bulan mengambang penuhhh malam tu...sampai kat guard, aku keluar kereta...sekali ada seorang makcik pun datang nak bawa aku masuk pejabat kat bawah tu untuk check in...masa ni aku tengok muka Ab lain macam dah...tapi malas nak layan...setel urusan check in, kena bayar RM120 beserta deposit RM50, aku keluar jumpa diorang...pastu Ab duk hint-hint lain macam, rasa nak sekeh jer tau...sebabnya dia cuak tengok keseluruhan apartment tu macam kosong dan gelap dannnn dia terkejut tengok muka makcik tu!hahahaha bongok gila...aku doa jer malam tu makcik tu muncul dalam mimpi dia...keji sangat perangai...hahahaha...
aku kalo layan kecuakan budak-budak ni, mau burn duit kan...so gagahkan juga hati naik beramai-ramai...dalam hati cuak gak la sebenarnya...sampai tingkat tujuh, berpusing gak la cari apartment kami sebab lampu depan unit kitorang tu rosak, so tak nampak sangat nombor...memula aku pegang kunci, aku nak pi buka jer, tetiba aku pusing belakang suh Ab yang pi buka pintu!tengok dia terkial-kial takleh buka pintu pastu pusing ke belakang, muka cuak cam hape jer!choiii jantan pelindung ni...aku rasa masa ni macam nak blah dah je, sekali tetiba Dzuli yang gagah ke hadapan mencuba untuk buka pintu...hentak sikit, terbukaaaa laa pintu apartment kami!jeng jeng jeng....malas citer panjang, insiden tu menjadi bahan cercaan untuk Ab sampai ke sudah...hahahaha
ok jer la apartment ni, ada 3 bilik, 2 bilik air...cuma agak lama la condition dia...tapi kitorang bukan nak duk lama, so ok la kan...tapinya masuk-masuk, rentetan drama Ab tu, si Mrs pulak cuak-cuak...dah kecohhh dia nak tarik tilam masuk ke dalam bilik aku dan Dzuli...dah Mrs kecoh gitu, si Ab pun taknak kalahhh nak tarik tilam dia juga masuk bilik kitorang...eh korang ni dah kenapa kan...aku ni berhati lembut, nak bagi la juga mula-mula tu...sekali Dzuli yang gagah bertegas, semua tido bilik masing-masing, sentappp semua pi masuk bilik sendiri...kahkahkah...
malam tu dah dekat kul 12 pun masing-masing duk bersembang kat ruang tamu...bergilir-gilir la ada yang pi mandi, pi solat, pi iron baju semua...pastu sambung lagi bersembang sambil makan jajan di ruang tamu...kemain topik hangat tengah malam tu...hahaha sepanjang malam tu ada bunyi bergendang kat tepi pantai...kuat gila...aku dah spekulasi dah upacara mengorbankan manusia...lagi laa memasing cuak!kahkahkah...tu yang sakan bersembang sampai kul 3 pagi!aku tau, sebenarnya Mrs dengan Ab kalo boleh nak ajak sembang sampai pagi sebab takut nak masuk tido...lagi Ab aku duk cakap nanti dia tido, tetiba ada makcik tadi tu kat sebelah dia...kahkahkah...anak buah Mrs plak rileks jer, tido sensorang dalam bilik masa kami sembang kat ruang tamu...baru nak lelap mata, ketukan kuat kat pintu bilik kitorang!Mrs kecuakan cakap Syaminee kena tindih!kalut la kami...siap dah kejut Ab nak suh angkat tilam Mrs masuk bilik...tapi sekali tengok budak Syaminee keluar toilet, selambaa jer dia...terus semua kena halau bilik masing-masing!hahaha kacau je la orang nak tidooo...
dan selepas 2 jam tido, kul 5.30 pagi semua pun pakat bangun dan bersiap...ngantok gila...cuba teka sape orang siap paling awal?hahaha mesti tak tidoo letteww...hahaha kami kena berkumpul di Burger King, Jeram pada jam 7 pagi...so kul 6.30 pagi dah gigih checkout...masa masukkan beg dalam bonet kereta, tetiba terkejut makcik semalam berdiri sebelah kereta...memula nak jumpa dia, aku cuak aku suh Ab...hahahaha sekali tengok Ab kejung je makcik tu cakap something ngan dia...rupanya makcik minta resit daaa...hahaha sejak itu bermula laa gossipan Ab dan makcik resit nya...hahahaha...sampai di Burger King, Jeram kitorang terus dibawa ke jetty yang terletak tak jauh dari situ...then parking kereta dikenakan caj RM5...masa kat jetty ni leh la kalo nak pi toilet bagai...
sambil tunggu nak naik bot, layan la view tenang pagi hari di tepi jetty tu...cantik jer...then tunggu la masa untuk naik bot...diorang dah siap-siap assign bot mana kita akan naik...so tunggu jer laaa nama kena panggil dan naik bot yang disuruh tu...bagus cara diorang, bersistematik...
satu bot tu adalah dalam berbelas orang...ok la takde la ramai sangat...selesa jer pada aku...perjalanan daripada jetty menuju ke Sky Mirror mengambil masa dalam 40 minit...sepanjang perjalanan nampak banyak gilaaa burung putih tu...seagull ke namanya?hahaha entah tak sure plak...layan view dan sembang sekali sekala je masa ni...
sampai je di Sky Mirror, tengok ramai dahh orang yang ada...luas gila kawasan Sky Mirror ni...dia jadi satu padang luas pada masa air surut, so ada saki baki air dipermukaan dia tu laa yang membentuk Sky Mirror...ni kat tengah-tengah laut tau...fuhhh amazing!oh lupa nak cakap, kalo rasa taknak terbakor kulit, sila la pakai sunblock ye...panas kat sini...pastu nak berlama-lamaan plak kan kat situ...tapi kitorang selamba je, takde sunblock bagai...
beriya laa kami bawa props tau masa ni sebab nak ambil gambar...dengan payung tah berapa bijik, kipas la...gigih angkut...sekali rupanya diorang ada je sediakan props...merata-rata lagi diorang letak...hahaha ada gak props yang diberikan before turun bot tadi...
memula turun bot kami duk ikut uncle tu bawa...sekali masa tengah jalan tu, Ab tak nyempat-nyempat nak amek gambar...nampak view cantik dengan reflection awan dalam air..memang cun la, so kita layan kan sajaaa...posing saje ok...
pastu jalan depan lagi sikit, posing lagi...hahaha masa ni uncle dah hilang ke mana...kitorang berlima layan perasaan sendiri jer la bergambar...kejap posing gitu, kejap posing gini...gigih tau...ada yang tak berapa reti posing tu memang kena cerca je la...orang suh angkat kaki, dia tak angkat...suh angkat tangan pun tak angkat...apesal tah...dan kudos kepada photographer yang gigih mengambil gambar dalam pelbagai posisi...hahahaha...
tengah-tengah syiok bergambar ada orang tegur...cakap nak temuramah...ehh dah kenapa ni...rupanya orang dari RTM buat liputan mengenai Sky Mirror ni...laju je Ab dan Dzuli lari masa ni...aku la jadi mangsa kena bercakap!Mrs dan Syaminee menempel je kat tepi menyengih-nyengih...hehehe
selesai kena temuramah, tetiba uncle bot kami panggil ajak ambil gambar kat kawasan kosong sikit...dia nak tolong ambilkan gambar...haaa ini sudah bagus sebab kami takde gambar beramai-ramai lagi...memang cantik lah gambar uncle ni ambil...reflection pun memang terbaik denagn kosong lagi kat belakang tu...i loikeee...hehehe...
lepas tu kita sambung lagi ambil gambar tanpa henti...macam-macam gayalah...posing jer laaa kann...hahaha penat gila rasanya masa ni sebab posing tak henti...aku rasa orang tukang ambil gambar pun penat gak, penat nengok orang posing...hahahaha...
aku rasa sejam lebih gak kami kat situ...lepas tu dah kena hambat pulang...sebab kalo lambat nanti takleh keluar dari kawasan tu...gila kau kena duk situ sampai esok pagi...hahaha sedih!masa ni matahari ya ampun terik!panas gilaaa...
naik bot memasing geledah beg cari makanan...lapar gilaaa...then kami di bawa ke Pulau Angsa...bot berhenti kat situ, dan kami diberikan nasi lemak sorang satu...nyum nyum sedappp nasi lemak dia...macam dolu kala punya nasi lemak rasa dia...i loike!
kat pulau ni leh je sape nak turun...aku dan Dzuli malas...Ab, Mrs dan Syaminee yang turun...so gambar-gambar adalah ehsan mereka...takde apa pun aku nengok pulau ni...panas gila ada laaa...nasib baik tak turun...hehehe
dan selepas seketika kami pun kembali ke jeti...naik kereta, terus kami menuju ke Nisaidah_Cmanisbakery yang terletak di Ijok, Bestari Jaya...aku lama kenal Nisa ni, tapi biasa nya dia buat delivery ke Putrajaya...brownies dia gila terbaek!so kali ni dapat jejak kaki kat bakery dia...happy la!sempat la kitorang layan beberapa dessert dan paling win dia punya Nutella Cheese Croissant yang baru keluar dari oven ni...gila lah makan panas-panas...meleleh wei!
lepas bakery, kita singgah Cendol Bakar...tamak kan...tak abes pun makan kat sini sebab macam kenyang gilaaaa...makan pun sambil rasa nak tido sebab ngantok dan penat...huhuhu lepas tu kami ke Masjid Jeram, siap mandi tukar baju dan solat...segar sikit rasa badannn...
dan kemudian kami menuju ke Aroma Ikan Bakar untuk lunch...syiok gila pergi tak ramai orang bila tengahari ni...layan plak makan dengan angin laut sepoi bahasa...lepas makan rasa nak tido je weh...penat gila, kenyang makanan sedap dan anginnn yang best...hehehe dan lepas lepak seketika, kami pun bergerak pulang ke rumah masing-masing...selesai perjalanan ke Sky Mirror di Sasaran, Kuala Selangor kami...sempurna hajat gituu...hehehe...

16 comments:

  1. tudia..intro makcik resit je boleh buat 1 entry..muahaha

    ReplyDelete
  2. amboi aksi... menonggeng nonggeng

    tempat ni pulau ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menonggeng menunjukkan komitmen yg tinggi oleh photographer...hahaha

      Dia mcm pulau dalam laut...bila air surut, muncullah tempat ni...

      Delete
  3. DJ;

    Thanks for updating untuk SKY MIRROR nih ... niceeee ..

    And perceritaan yang TERBAIK gak ! Hahahahhaa

    ReplyDelete
  4. osem gila mesia ade tempat mcm ni ! :D

    ReplyDelete
  5. dari mula sampai abis akak baca
    penat gelak
    terhibur akak
    cis
    nape la akak tak ikut
    err
    ade ke ko kena ajak?
    (krik...krik..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe boleh je nk ikut kak...hehe

      Delete
  6. yg nak kena pijak tu sangat real..hahahaha

    ReplyDelete
  7. cantik...bergaya sungguh..sky mirror cantik le

    ReplyDelete
  8. menariknya..mcm2 gaya posing..cantik..colourful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lg rmai lg best...posing rmai2

      Delete