Friday, July 21, 2017

Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 6

hari keenam di China, mula dah malas dah nak berjalan...dah mula rindu Malaysia...so bila kita mula rindu Malaysia, tu tanda kita kena pi makan sedap-sedap...sebab petanda dah lama kat negara orang, so dah nak balik dah tak lama lagi...hehehe...nak keluar pagi pun lambat-lambat dah hari keenam ni...kul 9 pagi baru keluar hotel menaiki subway ke Tiananmen East Station untuk ke Tiananmen Square...nak masuk ni siap kena scan bagai dan beri passport untuk disemak tau...pasrah...
dah masuk dalam tu pi cari kaunter tiket dan bayar CNY40...kitorang masuk sini memangt akde any expectation pun, pergi sekadar dah sampai...knowledge memang zero la kan...sempat la tengok ada perbarisan askar kat situ...tempat ni malam ni akan ada macam persembahan la sempena tahun baru...
dah layan kejap perbarisan tu kita pun masuk ke dalam...dalam Tiananmen Square ni besar gilaaa, ada Forbidden City...ko masuk dalam tu, masuk lagi bangunan, masuk lagi dan lagi...aku malas nak cerita sebab tak tau sangat cerita, so tengok gambar je la...lagipun aku ngan Liana masuk 2 bangunan je lepas tu kitorang patah balik...hahaha malas nak berjalan!
keluar dari Forbidden City dan Tiananmen Square tu lalu kat tepi tasik beku!haaa memang sejuk la kan sampai tasik pun beku...masalahnya pergi balik lalu sini sebab salah jalan...hahaha apa laaa nasib sesat dalam sejuk-sejuk ni weh...
then kami cari trolley bus untuk bawa kami betul-betul keluar dari Tiananmen Square tu...kena bayar CNY2 untuk naik trolley bus ni dibawa terus ke East Gate of the Forbidden City ni...sebab apa nak ke east gate ni?sebabbb kami nak jalan kaki ke Wangfujing...nak carik kedai makan...hehehe...
masa ni memang jalan ikut kata hati dan peta yang sendu...nasib baik gakler jumpa weh mall yang menempatkan Dong Lai Shun Muslim Restaurant yang famous ituuu...yezzaa...marilah kita makan mewah di hari-hari akhir di Beijing ini...restoran mahal ni weh...dasar perangai kan...teringin nak makan hot pot katanyaaa...lagi musim winter ni, memang layan laaa hot pot kan...
meh la aku share sikit menu yang sempat aku snap...mudah makan kedai mahal dan mewah ni sebab ada menu dalam english...staff pun boleh la berkomunikasi sikit-sikit kan...so syiok ah...cuma poket je la kena ready sikit...tapi sekali sekala tu boleh laaa...
so begini la rupanya hot pot tu...macam steamboat la tapi dia guna arang...so kami amik hand cut mutton, pastu ada daging, fishball dan sayuran...sos pun leh pilih macam-macam jenis...aku tak ingat sangat dah apa sos kami pilih...tapi yang penting kami happy dapat makan dengan kenyang!total makan adalah CNY260 untuk 2 orang....
dari Wangfujing kami jalan kaki balik ke hotel...rehat jap dan solat lepas tu kita sambung jalan ke Silk Street...naik subway sampai ke Yongali Station then keluar ikut Exit A...terus masuk ke mall...haa kat sini aku takdan amik gambar sangat, duk sakit hati sini semua diorang letak harga mahal gila...ko bayang tshirt Beijing sampai CNY220!ada beg bodoh pun sampai CNY1200...merepek gilaaa...memang aku bergaduh je dalam mall kat Silk Street tu...tapi tak semua laa, ada je kedai aku jumpa tshirt jual CNY20...kena pandai cari la...huhuhu dan kedai paling famous adalah Kedai Jamelah yang jual alas meja, cadar semua...tapi sombong dan kasar staff dia...main campak-campak je...huhuhu aku jumpa abang Malaysia yang kerja kedutaan sini, siap bergaduh marah staff situ sebab campak-campak barang kat parents dia...huhuhu
dah abes sakit hati dan shopping sikit di Silk Street, kitorang gerak balik ke hotel..sempat gak nyinggah kedai-kedai area hotel sambung shopping...lagi puas hati weh...huhuhu then jam 7 malam kami keluar semua nak cari makan mahal lagi sekali...gigih jalan jauh sampai ke Chegongzhuang West Station dan jalan kaki ikut direction yang ada menuju ke salah satu halal restaurant yang famous di Beijing iaitu Hong Bin Lou...masa jalan ke restoran ni, banyak nampak kedai halal...rasanya sini salah satu area Muslim kot...
masuk je restoran ni dah nervous nak tengok menu...harap cukup lah duit kan...hahaha tapi gigih pi sini sebab nak makan halal Peking Duck!haaa aku bab makan ni gigih kannn...hahaha...so marilaaa kita usha menu...dalam restoran pun tak ramai sangat orang...
so antara yang kami order malam tu adalah jasmine tea, nasi, sayur campur, crispy curry dumpling dan mutton fried dumpling...semua pun sedap...ada gambar yang dah hilang....aku takleh carik balik...kamera pun memang buat hal masa ni...hehehe
dannn paling win malam tu adalah Peking Duck!haaa diorang siap datang ajar cara makan Peking Duck ni...kena ambil wrap dia tu, then calit kuah tu dan letak sayur dan itik tu, kemudian baluttt dan ngappp...sedapp!kulit itik tu garing weiii...hahaha terbaik!total kami berdua makan adalah CNY212...haaa ambik kau...hahaha...tapi puas hati laaa dapat gak makan benda yang memang nak makan kat China ni...Alhamdulillah...
dan pada jam 9.30 malam kami pun balik...kemas beg semua, layan sambutan New Year kat tv je la malam tu...tak sanggup nak keluar sejuk-sejuk nih...kemain sumbat semua dalam beg sebab esok nak balik dahhh...hehuuuu tak sabar nak balik!rasa lama betul berkelana kali ini....

Thursday, July 20, 2017

Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 5

Sambungan dari: Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 4

hari kelima di China, kami keluar seawal 6.45 pagi sebab ada 2 agenda besar hari ni...hehehe memula sekali kita naik subway menuju ke Dongzhimen Junction Station sebab nak naik bas ke Mutianyu Great Wall...untuk pengetahuan korang, kalo nak ke Great Wall ni ada banyakkk area kita leh pi, Mutianyu ni salah satu darinya....katanya sini cantik sikit dari Bandaling yang leh pi by train je...so kita pilih Mutianyu walaupun leceh kena turun naik bas...hehehe so kat Dongzhimen Junction Station ni kita follow je signage ke arah Public Transport Hub / Bus Transfer Hall...
jauh gak la berjalan lepas turun subway tu...tapi at the end tu akan naik tangga tinggi then kita ke kiri...kat situ ada McDonalds, so depan tu laaa tempat nak tunggu bas...aku kena naik bas 916 Ekspress...so kenal pasti tulisan ekspress tu tau, supaya tak salah naik bas...
masa tunggu bas ni leh plak ada yang tahan cakap bukan bas ni, bas lain...pastu cakap bas 916 ni pancit tayar la apa la, so akan lambat 2 jam laa...scam siot, nasib aku gagahkan hati taknak caya...nasib baik ikut cakap hati tau...hahaha kalo tak ntah ke mana dia bawa aku....masuk je bas bayar CNY12 je, dan bas gerak dalam jam 7.30 pagi...perjalanan mengambil masa sejam gak la...
bas akan berhenti di Huairou Bus Station...aku pun main turun je la, sebab ni last station...kat sini memang main belasah je laaa sebab orang tak reti cakap english...so kita sebut je Mutianyu, ada la yang offer minivan dengan harga CNY50...aku survey gak harga sebelum pergi ni, so aku rasa harga tu leh terima pakai, so kita on je la...sebenarnya ada je bas dari sini ke Mutianyu tapi tak koser la aku...pening kepala je nak komunikasi nanti...hahaha...
20 minit perjalanan menaiki minivan...sampai la kami ke Mutianyu Great Wall...yeay!nampak langit biruuu cantik!tapi jangan tertipuuu...suhu masa ni -4 darjah wei!hahaha...sampai tu pakcik minivan terus bawa kami ke kaunter yang tulis tour agent, aku pun taktau beza kaunter situ, ikut je laa...kami bayar entrance fee CNY45, shuttle bus CNY10 dan chairlift & toboggan CNY100...
setel beli tiket, kita jalan kaki tengah sejukbeku tu menuju ke arah shuttle bus...banyak kedai-kedai jual souvenir masa ni tapi banyak tutup lagi...sampai kat Shuttle Bus Station, tunjuk tiket dan naikkk...syiok ada heater dalam bas ni weh...
so sebab kami dah beli tiket chairlift & toboggan tadi, so kami akan naik ke Great Wall menggunakan chairlift...leh je nak daki kan, tapi dalam sejuk ni, memang idok ler wei...kalo tak sejuk pun memang takkan daki sendiri...hahaha naik chairlift ni memang la view cantik!tapi aku gayatttt....liana sakan bergambar, aku kejung!dah la sejuk gilaaaaa....sejuk!hohoho
sampai kat atas Great Wall tu, ya Allah happy nyaaa...sampai juga kami ke salah satu wishlist kami...hahaha akhirnya!dah la langit cantik gilaaa...cuaca cantikkk sangat...ada member ke sini masa winter memang kelam je cuaca, Alhamdulillah rezeki kami, cuaca sangat cantik!haaa aku malas nak cerita panjang, korang tengok gambar je la eh...
selang beberapa meter akan ada chamber atas Great Wall ni, so kami naik la atas chamber ni sambil sakan bergambar...walaupun cuaca nampak terik, tapi sejukkk gila weh masa ni...tapi memasing tak pedulik dah...punya happy masa ni tauuu...
lepas lalu 2 chambers, kami decided patah balik...sebab samaaa je view nya...hahaha nasib la kan...janji dah sampai...ada orang gigih berjalan berkilometer, tapi kami tak sanggup...hahaha so nak jalan balik tu pun sakan bergambar lagi...
dan akhir sekali sebelum turun bawah balik, kami nak sempurnakan hajat kami...hahaha so kita pi beli kopi kat kedai dengan harga CNY45 secawan!mahal gilaaa...nasib laa sebab nak bergambar punya pasal...hahaha dannn dalam beg dah siap dengan Maggi dan air panas!hahaha tercapai gak hajat nak makan Maggi dan minum kopi di Tembok Besar Cinaaa...
dan akhir sekali kami naik toboggan untuk turun ke bawah...syiokkk gilaaa naik toboggan ni, hilang rindu kat luge di NZ tau...hehehe tapiii kesilapan besar kauu naik toboggan masa winter tapi lupa pakai sarung tangan weiii...sejuk tahap gaban!rasa kebas beku tangan...huhuhu...
sampai bawah tu ambil shuttle bus untuk kembali ke entrance...haaa masa ni aku takde idea macam mana nak kembali ke bus station tadi, sebab tak nampak bas pun weh...tapi tengah melanguk cuba connect internet kat situ, tetiba ada orang tegur...laaa pakcik minivan tadi ada lagi kat situ!yeay!nasib baikkk...haa terus suh dia hantar kami ke Yujiayuan Station dengan bayaran CNY50 juga...
di Yujiayuan Station ni, kitorang menunggu bas No H11 untuk ke Jiugukou Station...jangan cakap la debar masa ni sebab takde idea sangat macam mana nak turun, komunikasi plak payah...tawakal je masa ni tauuu...orang keliling pandang tak payah cakap la, macam alien rasanya...hahaha...nasib baiklahhh aku memang dah siap copy semua tempat nak pergi, nak stop dalam bahasa cina...main tunjuk-tunjuk je tau...
kami turun di Jiugukou Station...rasanya ada orang yang tolong bagitau kami mana nak turun...sebab memang out of nowhere weh...hahaha turun je kami jalan kaki kat jalan sunyi tu untuk menuju ke Beijing Huaibei International Ski Resort!ni semuaa demi merealisasikan impian Liana nak main ski...
tempat ni nama je international tau, staff semuaaa tak reti cakap english...dah la weols ni tak reti sangat pasal ski, usha kat internet pun tak paham sangat...nasib la ada translation Q&A kat kaunter tu tau...paham tak paham je la aku masa tu...so kena bayar CNY38 untuk entrance dan bayar CNY200 untuk deposit...so dia bagi kita kad untuk swipe masa rental peralatan kat dalam nanti...
ok untuk yang tak reti ski, memula kita masuk kat kawasan rental peralatan tu, pi kat area baju dulu...pilih saiz semua, then dia swipe la kad kita tadi...lepas dah ada baju dan seluar, pi plak kawasan kasut...ada insiden lawak bangang kat sini!aku takde size weh...sebab betis besar sangat...hahaha gigih sorang pakcik tu mencari kan bot untuk aku, aku dah givap pun dia tak givap lagi tau...terharu aku...hahaha...so aku decided taknak main ski la, kecik hati dah...kata international, sis size international tauuu pun ko takde size...huhuhu...lepas tu pi sewa ski board tu plak...eh ye ke namanya ski board, entah aku lupa...dan taklupa juga sewaan lockers...setel semua, now ko dah readyyy nak berski...eh.
masuk dalam kawasan orang ski tu memang best la nengok orang...aku yang takde kasut ni kena hati-hati jela takut tergelincir...tapi memang excited la nengok orang main ski weh...siap ada macam conveyor nak angkut ko naik ke tempat tinggi supaya ko leh meluncur ke bawah dengan jayanya...tapi orang lain la jaya, si Liana, ermm...hahaha...
orang suh hire trainer ko kedekut duit kan...hahaha dah manjang tergolekkk je keja kau kan...aku plak tak tau nak nolong, memang tolong ambil gambar dan video serta tolong gelakkan!hahaha memang payah gak nak bangun tau bela dah pasang ski board tu kat kasut kau...hahaha..tapi layan je laaa...teringin katanyaa...
haaa untuk orang yang takde saiz kasut tu, dia hanya mampu poyo-poyoan je la bergambar...hahaha acah-acah main ski, tapi kalo ko tengok betul-betul, kaki dia sebelah ski board tuh!kahkahkah...nasib lahhh janji ada gambar posing tau...hahaha...
setel semua, ingat nak solat area situ tapi takde yang sesuai...basah je banyak...so kitorang pun balik ke bus stop tunggu bas 936 menuju kembali ke Huairou Bus Station...lama gila tunggu bas masa ni hampir sejam lebih...aku dah cuak dah...perut lak lapar, nasib ada Brahim's dan Kit Kat masa ni...dah dapat naik bas, drama plak bila ada yang suh kami turun di station yang salah!nasib ada pakcik pandai english, dia panggil kami naik balik...syukur laaa...sampai di Huairou Bus Station, terus naik bas 916 Ekspress kembali ke Dongzhimen Junction Station...dan terus bergegas balik ke hotel...
sampai hotel setel solat semua, kitorang terus keluar ke restoran sebelah hotel!lapar gila wehhh...haruslah makan nasi kan...dengan lauk kambing marvelessssss dan sayur kegemaran kami ni...alahaiiii lapar gila tengok gambar ni weh...nakkkk pergi Beijing plsss!
dah kenyang kita balik bilik dan rehat...dalam jam 8 malam kami berdua saje pi jalan dan melepak di Caffe Bene tak jauh dari hotel kami...gatal kan, pi China pun nak lepak ngopi kat kafe Korea...hahaha sebabnya dekat je ngan hotel kami...kopi pun sedap, so layannnn...sampai 10 malam gak melepak melayan media social...hehehe...