Monday, July 10, 2017

Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 1

setelah setahun lebih, ayuh aku sambung cerita trip aku ke China ni...hehehe aku kira ini last mega trip aku pada tahun 2015 sebab pada tahun 2016 dan 2017 ni aku berhibernasi di dalam negara jer...kalo ada keluar negara pun yang dekat-dekat jer...hehehe...so untuk trip ni aku takkan cerita details...malas nak korek info lama, so apa yang ingat je laaa...hehehe...janji setel update...gituh...kalo korang nak tau details, email aku, nanti aku bagi full itinerary...

Sambungan dari: Winter Trip to Beijing & Xi'an, China!

pada 26 Disember 2015, aku sepatutnya ke China bersama Dini dan Liana...tapi atas sebab tak dapat dielakkan, cuma aku dan Liana yang meneruskan misi ke China ini...jam 3 petang abah dah hantar aku ke airport...kat sana terus berjumpa dengan Liana dan misi kita pun bermulaaa...hehehe...
sampai airport, masa pun banyak lagi...makanya sempat laaa kami layan The Chicken Rice Shop dulu sebelum solat dan terus ke boarding hall...kena la makan nasi ayam dulu, sebab nanti seminggu belum tentu jumpa ayam lagi...hahaha...
masa lepak kat boarding hall ni la baru perasan dah takde jual air botol dah kat sini...kalo nak beli air minuman, dia bagi dalam plastic cup ni je...katanya taknak bagi orang bawa naik air botol atas flight...huhuhu denggg masalah betul...aku nak beli botol tu sebab nak guna untuk ke toilet nanti...huhuhu...
jam 6.15 petang, flight kami berangkat meninggalkan Malaysia...sebelah aku memula kosong sebab seat Dini, then later Liana datang join aku...sebelah kitorang tu pakcik matsalleh, kawin ngan orang melayu kot...sebab pompuan sebelah dia tu asyik pandang-pandang kami macam insecure sangat...hahaha tak abes-abes nak pegang laki dia...takpe kak, kitorang taste bukan mat salleh...saya suka indian guy, kawan saya suka chinese guy kak...hahaha...
dalam flight kami order mi goreng!first time makan sebenarnya ni dan sedapppp...patut la ada orang pernah suh cuba mi goreng dalam Airasia ni, sedappp rupanya...hehehe nyum nyum...tetiba plak teringin nak makan mi goreng ni...masa dalam flight ni, ntah kenapa aku dan Liana asyik tertumpah air...tapi takde la kena orang sangat pun, tapi pakcik matsalleh tu sound, you girls are very dangerous...hek elehhhh kerek seh...
jam 11.15 malam kami tiba di Xianyang Interantional Airport...tengok suhu malam tu 0 darjah wei...yeay excited!hahaha sejuk dah terasa masa ni sebab tak sarung baju winter lagi...macam biasa la sampai ni kena isi borang segala bagai, tapi mudah jer immgration sini, baik jer...
selesai semua urusan, kitorang pun nak cari public phone yang untuk call hotel...hotel kami siap bagi direction la cemana nak buat free call, untuk mereka datang pick up kami...sekali baru nak gerak, aku nampak mamat pegang nama aku...haaa selesai!takpayah susah payah carik public phone tu...hehehe...
masa ni memang macam ayam itik la cakap ngan mamat ni...nasib baik tetiba ada aunty tegur aku...orang Malaysia...rupanya dia pun akan stay hotel sama ngan aku...so mamat tu minta aunty tu jadi translator antara kami...hahaha punya laaa kagum aunty tu dengan kitorang, tak reti cakap cina tapi selambaaa redah datang China...hahaha...dia siap cakap dari KLIA2 dah perasan kami berdua dengan beg besar dan bertudung...hahaha sedang sembang ngan aunty, tetiba suami dan 2 orang anak aunty yang handsome gilaaa datang...ya ampun, masa ni rasa nak rebah...hensemnyaaa...paling miang Liana laaa sebab taste dia sangat kan...hahaha...

lepas tu sakan la aku sembang dengan anak nombor 2 aunty, Liana layan anak nombor 1 dia...dan-dan aunty tah ke mana...hahahaa...tapi paling sakan sembang aku sebab anak dia tu doktor di Sarawak...orang sama kementerian kan...Liana cakap, aunty siap cakap kat diorang, tengok la mereka berdua tu, mentang-mentang satu kementerian, bersembang macam dah kenal lamaaa...hehehe alaaa aunty, kasik chance pleaseee...hahaha...sakan sembang, memang tak tengok jalan dah...follow je driver tu bawa kami sampai ke parking...sejuk gilaaa masa ni...masa dalam van tak abes-abes aunty puji dengan keberanian kitorang travel ke China sendiri...hahaha...

tak sampai 5 minit naik van, kami sampai di Shunda Xian Xianyang Airport Hotel...aku book hotel ni melalui Agoda dengan harga RM78 sahaja satu malam...senang lokasi dekat dan ada free pick up...lagi pun malas nak ke bandar terus sebab dah lewat malam...sampai je setel urusan check in semua, kiss kiss dengan aunty dan anak dia, eh. hahaha dan kami pun naik ke bilik...sambil doa, semoga kita berjumpa lagi......
masuk bilik, besar juga la biliknya...ok jer...cuma yang lemah, toilet diaaaaa...hahaha auchhh tak tenang nak berak!hahahaha nasib la duk 1 malam je...tapi air kat sini masin sikit, sengsara nak gosok gigi...hahaha lepas rileks, stress gagal nak connect Facebook dan Instagram, kami pun siap-siap makan dan solat...lepas tu tidoooooo jam 2 pagi...huhuhu sedih tau tak dapat bagitau orang kampung kita dah sampai Xian...sobss...sobsss...sobsss....

4 comments:

  1. Ammbbooiii taste kat India yaaaa hahahahhahahahahaha

    Seronok kan travel bila jumpa orang ... boleh borak borak ...

    Kita pun suka travel !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha!amboiiii point tu yg dia nmpk!hahaha xnk laki putih, nanti kita insecure sbb hitammm... 😂

      Delete
  2. mee goreng AA mmg sedap!

    kat China FB dan IG dan segala jenis media social mmg kena block kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kay kena block tp ada kaedah nak buka gak cuna vpn bagai tu...hehe

      Delete