Thursday, July 13, 2017

Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 4


hari keempat di China, awal gila bangun sebab excited kau nak pergi ke Beijing menaiki keretapi lajuuu...jadinya jam 7 pagi dah siap checkout dan naik 1st subway terus ke Xian Bei (North) Railway Station...
besar gila weh tempat tunggu railway station ni...masalahnya, sejuk gilaaa kat sini...hahaha ya ampunnn gigil weh duk sini menunggu...sampai plak awal, memang lama la kena melepak kat sini...memang nanges laaa...oh ya, dari luar nak masuk kawasan menunggu ni gigih la kena lalu scanner bagai...macam kat airport tu...
30 minit before departure time barulah kita boleh masuk turun ke bawah ke arah train...haaa ikut je la info gate, coach dan tempat duduk seperti dalam tiket yer....tapi ada sesetengah local train ada free seat, tu sukati la kan...tapi yang asssigned seat ni kena tengok betul-betul...
dapat tempat duduk, terus aku pi usha toilet dia...no bad laaa...bersih...ada toilet duduk dan cangkung so ok la kan...seat pun ok sangat...ada hot water gak kalo nak makan megi nanti...hahaha penting tau...

mula train bergerak mula laaa aktiviti makan kami...lapar wei..kejap Brahim's kejap Chipsmore...segala apa yang leh makan kita makan...hehehe pastu ada juga stewardess yang jual makanan dalam train tu tapi takde la kami usha...lepas dah kenyang, apa lagi kita tidooo laaa...
perjalanan daripada Xian ke Beijing mengambil masa hampir 5 jam juga dengan kelajuan train 300km/j...so kejap bangun, kejap tido, kejap bangun balik, then tido balik...memang tak tau nak buat apa la...pandangan luar plak kelammm jer...kabus tebal...makin hampir ke Beijing makin kelammm...cuak plak aku kalo sejuk gila nanti...acanerrr gambar aku kat Great Wall, kalo kabus tebal gini...huwaaaa....
hampir jam 2 petang kami selamat sampai di Beijing Xi (West) Railway Station...terus ambil subway menuju ke Dongsi Station dengan tiket berharga CNY4...then ambil Exit C, Line 5 untuk menuju ke hotel kami di Beijing ini...
aku follow je direction yang ada di internet terus menuju ke 161 Hotel ini...aku booking hotel ni melalui Booking.com...almost tak dapat gak la hotel ni, siap kena call sana sini nak confirm hotel ni tau...kami stay di sini untuk 3 malam dengan harga CNY350 per malam...mahal gak la untuk aku tapi aku suka hotel niii...dah la bilik ada karpet, so tak sejuk kaki...hahaha pastu lokasi pun besttt dan paling penting ada staff yang hensem dannn baik...
kitorang rehat jap dan solat, lepas tu terus keluar balik nak cari makan...sempat jumpa tour staff hotel ni dan booking acrobatic show untuk malam ni...staff dia ni aku lupa nama, tapi sangatlah ramah dan baik...dia suh kami sampai di hotel balik jam 6.30 petang sebab dia nak hantar kami ke tempat show tu...auchhh...omel angat...hahahaha
hotel aku ni terletak di salah satu kawasan lama kat Beijing ni, dikenali sebagai Hu Tong...so lorong tu adalah Lorong Hu Tong la...so korang leh nampak macam lamaaa je kan kedai kat sini...tapi sebenarnya sebelah satu lagi moden dah...hehehe so i loike...
dan betul-betul sebelah hotel ni ada restoran halal!yeayyy...TQ pada En Mie sebab share info ni di blog beliau...hahaha ni salah satu sebab aku sanggup duk hotel mahal sikit tau...janji senang nak makan...hahaha oh ya latest beberapa bulan lepas member aku pi restoran ni, kedai dia dah renovate, so full dinding, takde tingkap kaca dah...but still halal...
macam biasa laaaa restoran kat sini takdenya diorang reti cakap english...menu pun bahasa diorang tapi nasib baikkkk ada menu bergambar tau...haaa ayuhhh kita usha menu dia yang menarik tertarik kebabom ini...hahaha....kecur air liur wehh...rasa nak makan semuaaa....

dan untuk kami berdua petang tu, kami pilih 2 jenis lauk...satu sayur apatah masak dengan daging (CNY28) dan satu lagi kambing (CNY48)....makan plak dengan nasi panas...perghhh terbaik gilaaaa...sedap gila lauk dia ni weh...sayur tu aku suka gilaaa...kambing takpayah cakap la kalo kat China ni, memang nanges sedap dia...sedap restoran ni, rasa bersyukur pilih duk hotel ni tau...hahahaha...
lepas dah kenyang, baru la kita semangat sikit nak berjalan kat...so kitorang naik subway menuju ke Beijing Olympic Park sebab nak tengok Bird's Nest Stadium dan Water Cube...gigih la berjalan dalam cuaca sejuk gila tahap gaban ni...lagi plak siap tunggu tauuu gelap sikit dan lampu dipasang...hahah cantik Water Cube tu ada tulisan 2016 masa tu...hahaha omg tahun ni dah 2017 tau...nampak nauuu entry tertunggak...hahaha layan je laa gambar...
kerana nak tunggu sangat lampu dibuka kan, lepas tu kami terpaksa berlari macam orang gila dalam sejuk!sebabnya nak kejar masa sampai di hotel jam 7.30 petang!hahaha gila lah mengah woiii...nasib baik sempat, dan sampai hotel ngam-ngam kul 6.20 petang...tapi sesak dada tuhan je la tau...sempat la pi toilet bagai, then gerak ke Chaoyang Theater...plan asal naik kereta tapi sebab jalan sesak, staff tu hantar kami naik subway...dia siap tolong bayarkan tiket subway...
kitorang layan Acrobatic Show yang dikatakan bertaraf international di Chaoyang Theater ni....tiket berharga CNY240 seorang...tapi gigih nak layan jugaaa...aku ni bab-bab performance ni memang sanggup berhabis...dannnn seriously berbaloi woiii...best gilaaaa!tapi takleh ambil gambar, aku curi-curi sikit laaa...hehehe...almost sejam gak la persembahan dia, memang best!
masa pi tu kami dengan sekeluarga dari Canada ni...balik staff hotel jemput naik kereta...dan kami kembali ke hotel...sempat laaa bergambar dengan diorang dan tukar nombor dengan anak dia tu...last year dia nak datang KL, tapi last minute tak jadi...kalo tak, leh lepak sesama...hehehe...

dan malam tu sekali lagi kami terjah restoran sebelah hotel untuk makan malam...layan mi tarik dan sate kambing yang marveleesssss...sedap wei...aku teringin gilaaaa nak makan sate kambing sekarang!sobsss....dan malam tu kita melepak sambil gigih memasing try to connect to media social...hahaha...

6 comments:

  1. Sate kambing sedap ada kat Salam Noodles...

    yg bird nest tu teringt iklan syampu ada ntah kat tv tu ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah leh tahan gk sate kambing salam tu tp xleh lawan sanaaaaa...haha feeling dia, fuhhh...

      Delete
  2. DJ;

    Beijing dia punya pollution teruk kan ....

    Anyway, kat sini ada real Chinese from Xian jual mee tarik and satay kambing .... ari tuh bawak my wife and anak anak makan, dia org suka ...

    So kalau DJ datang Vancouver, Kita boleh bawak hahahahahahhahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah enghaz...hehe wahhh bila laaa kita nak smpi Canada tu yeeee...hahahaa

      Delete
  3. Macam mahal pulak hotel tu... saya ambil bilik bertiga pun lebih murah rasanya. Makan kat restoran sebelah hotel tu memang tak hengat... sodap dan mabeles...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la siap kena charge 15% oleh booking.com...tu mahal kot tu...br ni mmber nak book tp fullhouse...tp ok la selesa hotelnya. Kdai sblh tu mmh terbaikkk...hehehe

      Delete