Wednesday, August 16, 2017

Divana takes Sabah: Day 1

pada 1 Oktober 2016 tahun lepas aku ada trip bersama geng Divana iaitu Dzuli, Azra dan Mrs ke Kota Kinabalu untuk berjumpa dengan Ratu KK iaitu Bibie Karim...rasanya memang trip pertama dan terakhir berlima nampaknya nih...so sebab masing-masing usha tiket sendiri, so bertolak ke KK tu sendiri-sendiri je...pasrah la aku sorang-sorang naik flight dari KLIA2 pagi tu...orang lain naik MAS...
jam 10.30 pagi aku pun sampai ke Kota Kinabalu...aku merupakan orang pertama yang sampai...sedang pusing-pusing cari Bibie, tetibaaa ternampak crush satu building weh!eh acaner jumpa kat sini ni?patut lama tak nampak kat dalam lif...hahaha terus debar-debar tau...fefeeling jodohkah ini...pfftttt punya perangai...hahaha baru nak fefeeling, dah nampak Bibie dari jauh...kacau lah!hahaha...tak lama tu Mrs sampai, then Azra dan Dzuli pun sampai...
masuk kereta Bibie, kami dihidangkan dengan makanan dari kafe Bibie iaitu The Salt Pepper...tapi skang ni kafe dah berpindah ke lokasi yang tak diketahui...Bibie kalo baca ni, sila update aku...hehehe semua makanan kami order la kan...aku nakkk kuih talam Insung!pastu tamak nak Laksa Sarawak dannn nasi ayam penyet!dasar perut besar kan...semua pun sedappp...muahciked kakak Bibie yang pandai masak...muah muahh...
sebelum tu, cuba tengok tema kami kali ni...putih hijau kau...overkan mak jemah nak bertema bagai...sesekali orang layan la kau, banyak kali orang malas layan dah...hahaha dah habis makan dalam kereta, kita pun siap sediaaa untuk meneruskan perjalanan...haaa kemana kita?cuba tekaaa...Kimanis?Putatan?Tenom...haaa nehiii...
dah makan, kita makan lagi...hehehe kita kee Nur Sakira Cafe Keningau Ngau Chap!haaa sebabnya nak makan halal ngauchap di sini...suggested by member gemok aku, Hasnan...sedap rupanya ngauchap ni weh...dia macam mi sup la jugak tapi sedap laaa...
sempat la member gemok aku ni berada di kawasan sekitar dan join juga aku makan ni...hehehe tak sangka jumpa kan...thanks Hasnan for the best recommendation...sedappp ngauchap ni weh...aku tetiba teringin pula nak makan lagi...
then kami balik ke rumah Bibie, siap solat semua dan kemudian adik dia hantar kami ke somewhere untuk naik van sewa menuju ke Tenom!kitorang sewa van ni sebab balik nanti nak naik keretapi...bayaran dalam RM300 kot tak silap aku...ke kurang sikit la dari tu...perjalanan dari Kota Kinabalu ke Tenom ni akan melalui Banjaran Crocker wei...so jalan mendaki dan pusing-pusing...sampai masa kita sampai kat puncak tu ada rest area...dan sejukkk...
sempat la kami berhenti minum kopi dan ke toilet di rest area ni...nyaman je cuaca masa ni...syiok la minum kopi panas kan...ada sayap bakar gak, tapi tak lalu la nak makan...dah banyak benor makannya sejak sampai tadikan...hehehe...
then meneruskan perjalanan lebih 3 jam weh sebab berhenti-henti kan...sempat la berhenti manatah beli jagung manis gilaaa...sedapppp...selain dari tu kita bersembang je la dalam van tu...nak tido macam tak rasa ngantok jer...
dan akhirnya lewat petang kami sampai di Pekan Tenom...terusss suh driver bawa kami ke Kilang Kopi Yit Foh...kauu kalo datang tenom, wajib tau carik kopi Tenom ni...hehehe rezeki kami ngam-ngam sampai dah nak tutup...tapi diorang bagi la masuk untuk beli kopi bawa balik Semenanjung...rezeki...
then masuk pekan Tenom dan terus menuju Hotel Tenom untuk check in...bajet hotel je ni, aku pun tak ingat berapa harga...tapi kecik je bilik untuk 5 orang...memang berlaga bontot lah duk dalam bilik tu...haha tapi 1 malam je kan, ok laaa...
lepas lepak jap dalam bilik, kitorang keluar dinner...redah je kedai yang masih buka...niat nak makan sayappp tapi abes pulok...makan bontot ayam je laaa...
dan balik bilik, bila masing-masing dah start tidooo, aku pun memulakan kerja pejabat yang tak berkesudahan masa tu...gigih laaa...first time pi travel buat kerja weh...nasib laptop pinjam Bibie je...kalo angkut dari Semenanjung, lagi gigih laaa...hehe aku rasa 2, 3 pagi gak aku tido siapkan kerja masa ni...huhuhu...

Tuesday, August 15, 2017

33rd Birthday Celebration: Johor Bharu, Johor

dann penutup birthday celebration adalah bersama teman-teman sematriks!kitorang satu matriks dulu memang ramai gilaaa lahir September...so semua ni adalah September babies!hehehe so sebab hampir separuh ahli jemaah orang JB, yang duk KL pasrah untuk balik hari je ke JB pada 23 September 2016...awal pagi aku dengan Suzy dan Pah menaiki Airasia menuju terusss ke JB!
sampai je JB, terusss kami disambut oleh Bangsa Johor iaitu Rina, Emy dan Ilon!yeayyy geng merah bersatuuu...hehehe best gila bila ingat masa ni...lama gila tak kumpul ramai gini, last masa matriks la kot tahun 2001 weh...lama gila kannn...walaupun aku ni tetamu Bangsa Johor, tapi alih-alih aku kena jadi driver tau untuk Bangsa Johor di Johor...pasrah je laaa...hahaha...
tempat stop pertama kami adalah Restoran Sup Tulang ZZ...sebelum pape haruslah isi tangki dulu kan...barulah happy kita nanti...actually takde plan sangat pun trip ni...lebih kepada nak bersembang dan berjumpa je...sembang dan makan tak henti kami...macam-macam cerita dulu kala keluar masa ni...seronok gila, lagi plak untuk mak-mak orang yang dapat lari jap bercuti tu kan...hehehe...
lepas kenyang kita pusing-pusing, ntah macam mana keluar idea untuk terjah ke Forest City...kawasan baru dibuka di JB ni...antara kawasan perumahan mahal la ni katanya, siap akan ada direct access ke Singapore dari sini nanti...saje gatal pi tengok rumah contoh dannn bergambar sakan!cantik ok sini ada pantai!aku pun tak sure pantai apa...ke pantai buatan manusia eh?layan je la gambar...
dari Forest City, kita menuju ke Nusajaya pulaaa...untuk menerjah DC Comics Super Heroes Cafe untuk makan tengahari...best cafe ni, kami sempat buat small birthday celebration kami di sini...dengan kek dan makanan serta minuman yang comel-comel...termasuk la kami pun samaa comel...eh.
lepas makan kita singgah solat kat masjid yang terdapat di Nusajaya ni...aku pun tak ingat dah masjid apa...tapi tetiba je ada masjid dalam kawasan yang masih banyak construction area tu...sunyi pun iye juga kawasan masjid ni...tapi besarrr dan cantik!layan je laaa mak jemah sekalian, sampai kat mana pun tetappp nak bergambar...
dann pompuan-pompuan tak reti kenyang ni sambung minum petang di Pisang Goreng Mawar yang famous amous tuuu...terletak betul-betul di tengah bandar JB tu...aku first time makan sini leh tahan sedap laaa...goreng pisang cicah sambal kicap...Johor style katanya...nyum nyum...
then jalan-jalan sekitar JB, sempat berhenti area depan istana kot tak silap aku ni...bergambar sakan melompat-lompat...lupa diri betul mak-mak orang ni kan...fefeeling muda berusia 20an keee...hahaha nasib la ada yang nak melayan ambilkan gambar kami kan...
lepak sampai matahari hampir terbenam...layan sunset yang indah di JB...Allahuakbar...cantik sungguh sunset petang tu, tapi hati dah rasa sayu...sebabnya dah sampai masa-masa akhir untuk berpisah...sobsss...
then sebelum ke airport, kita sempat la singgah rumah Ilon nak bersihkan diri dan solat...aku pun lupa dah mana rumah dia ni, Skudai kot kalo tak silap...bestnya tengok rumah orang cantik-cantik ni...bila nak ada rumah cantik macam ni...nak kena tunggu cari pasangan dulu ni, baru leh cari umah camni laaa...hahaha...
dan akhirnya sampai la kami semua ke Senai Airport...sedih dah masa ni sebab dah nak berpisah...tak tau laaa bila kami berenam nak berkumpul semula macam ni lagi dahhh...huhuhu sehari je spend masa bersama, sangat enjoyyy...
terima kasih Bangsa Johor kerana sudi menerima kunjungan kami ke JB kali ini...jemputlaaa datang ke KL pula nanti yer...kita reunion kat KL plak...next time bawa anak-anak dan suami pula ye...hahaha sahhh aku sorang je yang single nanti...pasrah...hahaha...
dan dengan itu, berakhirlah cerita mengenai 33rd Birthday Celebration akuuu...Alhamdulillah selesai cerita sebelum masuk ke September 2017...untuk sambut 34th Birthday Celebration pula...hehehe tahun ni aku takde any plan lagi untuk ke mana...entah la, dolu-dolu excited je nak celebrate birthday luar negara la, bercuti la...tahun ni takde plan pulak...makin tua agaknya...dah malas nak beriya...eh yeke?hahaha...kita tunggu dan tengok je lah nanti yer...hehehe...