Friday, August 4, 2017

Ipoh 7 Bridges Run Trip

ok ni post potong semua trip sebelum ni...saje post cepat sementara masih ingat cerita...hehehe sempena setahunnn trip Don't Mess with Mossy kami, Aju suggest untuk trip bersama lagi...so kali ni geng Mossy iaitu aku, Aju dan isteri, Dini, Ajib, Ed, Liana dan Sue bersama ahli tambahan iaitu Ab, adik Aju, Adam dan Kiesha telah ke Ipoh!aktiviti utama kali ini adalah larian Ipoh 7 Bridges Run Trip, dan aktiviti sampingan adalah makan...eh yeke?eh silap, terbalik!hahaha...so seawal 7 pagi sabtu lepas aku gerak ke Putrajaya ambil Liana...then kami breakfast di Mamak dan gerak ke Gombak ambil Ab...then terus gerak ke Sungkai, Perak untuk berjumpa ahli jemaah yang lain...sekali dalam perjalanan tengok updates ahli lain macam lambat je nak sampai...si Aju dari Kemaman, Ajib lembab baru nak basuh kereta dan print slip...haaa so kami decided stop minum pagi di Restoran Yik Mun, Tanjung Malim...
lepas makan ringan-ringan kitorang pun gerak ke Sungkai, menuju ke Nasi Bamboo Sungai Klah...sampai jam 11.15 pagi seperti yang dijanjikan...dalam setengah jam menanti dalam kereta, barulah Aju dan family sampai...terus kami keluar kereta dan order makan...tamak haloba betul masa ni, kemain banyak order makanan...hehehe makan dalam keadaan panas, merengsakan juga la...lepas makan menunggu ketibaan Ajib dan Dini sekeluarga...dalam 12.30 petang juga la baru mereka sampai...bertabahlahhh...hahaha...
lepas dah makan semua, dalam jam 1.15 petang barulah kami semua bergerak menujuuu ke Kellie's Castle di Gopeng dan bertemu dengan Sue...okay baru lengkap ahli jemaah...tapi kat Kellie's Castle ni panas gila, so ada beberapa orang terpaksa dikorbankan jaga babies, so beberapa orang je naik melayan bergambar...sakan tau bergambar kat sini...semua keluarkan bakat posing serta bakat mengambil gambar...layan jer laaa...
lepak di Kellie's Castle sampai jam 4 petang, then kita gerak ke homestay yang aku dah booking melalui AirBnB...homestay 2 tingkat yang terletak di Taman Pengkalan Tiara ni memang best gilaaa...besar dengan 4 bilik...selesa sangat lah...siap ada playground lagi kat tingkat atas...harga pun sangat berpatutan, hanya RM374 sahaja semalam...
aku dengan Ab dan Sue tak sempat rehat, kitorang solat dan terus keluar balik sebab nak kejar ambil race kit larian...masa keluar pun dah jam 5 petang...masa dalam perjalanan ada accident jadi depan mata!berderau jantung aku tengok budak naik motor tu terlambung kena langgar...huhuhu tak lama tu dapat message kereta adik aku kena langgar lori gak, nasib baik takde pape...huhuhu lepas setel ambil race kit, kami bertiga gerak ke Taman Rekreasi Gunung Lang jumpa dengan ahli jemaah lain...saje lepak sini ambil angin petang...dah jam 6 petang, takleh naik bot dah...so lepak bersembang dan bergambar je laaa....
dah dekat Maghrib kita gerak ke Greentown Dimsum untuk dinnerrr...yeay happy gila makan!order diaa punya banyak sampai staff kedai tu terkejut!hahaha ada fried beancurd sampai 15 set kami order!hahaha...order menu biasa order je la, happy semua orang sukaaa...legaaa....malam tu balik kekenyangan...melepak, bersembang, tengok tv sampai ke 1 pagi!tak sedar diri esok pagi ada larian, lagi si Ab sebab dia kena pergi awal dari yang lain sebab dia marathoner...eh.
esok paginya jam 6.45 pagi kami pun gerak ke Taman DR Seenivasagam...sampai dekat flag off time kul 7.30 pagi, Ab dah message cakap dia dah abes lari 21 km!gila laju mamat ni...hahaha tapi half marathon start lari jam 4 pagi weh...gigih la kannn...so kitorang ajak dia join kita semua fun fun run...eh walk...hahaha...
bila aku cakap walk tu, memang santai abes ok...Ed dengan Sue je beriya lari...yang lain berjalan je...lagi aku dengan 3 jejaka hangat ni...duk bersembang bergossipan je la kitorang kat belakang sekali...hahaha siap berhenti-henti ambil gambar lagi...nasib baik tak jadi orang last tau...Dini dan Liana sibuk tolak stroller si Adam...dannn akhirnya kami sampai di garisan penamat lepas berjalan selama 1 jam 20 minit untuk 5km fun run!yeayyy janji dapat medal...hahaha...
lepas lari kita breakfast kat Nasi Vanggey dulu...makan roti canai...lepas tu balik rumah semua terbongkang!penat gilaaaa...then jam 1 tengahari kita pun check out...sempat bergambar kenangan dalam rumah sebelum keluar tu...meriah pula ramai-ramai gini kan...setahun sekali boleh la bertrip gini lagi nanti...InsyaAllah...dengan harapan ahli jemaah akan bertambah lagi masa tu...
kemudian kita menuju ke Laksa Telur Goreng Bersarang untuk lunch!nyum nyum...selain laksa kita layan nasi kukus, nasi lemak dannn pau ayam dan pau cendawan...comel gilaaa pau ayam tu tau...geram tengok...hehe dan di sini kami berpisah dengan Sue...sebabnya kami dah nak gerak balik...
dari Ipoh, kami bertemu semula di R&R Tapah untuk solat...masa ni dah banyak kereta dah kat highway...mengantok masing-masing dalam kereta, siap main voicenote di Whatsapp menyanyi-nyanyi request lagu kontroversi...sakit perut gelak masa ni...memang hilang ngantok ngan perangai masing-masing...
dari R&R Tapah kitorang decide nak lepak di Slim River untuk early dinner...kiranya last stop laaa sebab Aju cakap setahun sekali lepak, takkan nak balik awal...ok fineee kita penuhi hajat beliau...sampai di Slim River kita pusing cari kedai yang Ab usha dalam internet tak jumpa, so kita lepak tepi tasik jap...layan perasaan gitu...hehehe...
dan akhirnya kita melepak di TR Tomyam dan melayan Shell Out!nyummeh boleh tahan sedap makanan di sini...selera je aku nengok masing-masing makan kan...Alhamdulillah...dan akhirnya di sini kami semua berpisah dan membawa haluan masing-masing...
dan aku bersama Ab dan Liana terus balik ke KL...jalan jem gila sebab ada accident di Rawang!huhuhu sadis gilaaa...berhenti solat kat Ulu Bernam pun ramai gila orang...rengsa betul dengan jem gini...macam-macam kaedah dibuat nak hilang ngantok dan penat masa ni...aktiviti menyanyi melalui voicenote diteruskan...hahaha...dan akhirnya aku selamat sampai di rumah pada jam 11 lebih lepas hantar Ab dan Liana...hehuuu penat tahap gaban!
dan nahhh kasi share sikit gambar dari FB Page Ipoh 7 Bridges Run...banyak pula gambar kami masa fun run aritu...hahaha mayb sebab banyak jalan dari larikan...tu yang banyak gambar tu...hahaha gambar Ed dan Sue yang beria lari takde langsung...gambar Ab masa sorang-sorang half marathon pun takde...hehehe...
p/s: pada yang speku mamat yang tutup-tutup muka tu boipren aku la, aku nak sorok boipren la...meh aku buat statement sini...tu kawan aku, dia retisss so dia request muka dia ditutup daripada dikenali ramai...so dah, jangan speku yer kawan-kawan...hahahaha....

4 comments:

  1. Photo Shell Out tu...Ya Allah..Yummy !!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe boleh tahan sedap shell out dia

      Delete
  2. artis menyanyi ke berlakon? hehehhe

    mula2 takde la minat nak tahu pun kenapa tutup muka dia, tapi sbb ada p/s tu tiba2 nak Tanya ekekeke

    ReplyDelete