Wednesday, April 18, 2018

Harvest Food & Coffee, Cyberjaya

sempena birthday Ab yang ke 35, kitorang geng kesekian plan nak naik KL buat surpriseee...sekali hari kejadian plan nak naik KL, Ab call cakap dia datang Putrajaya sebab ada meeting...haaa apa lagi, mudah la kerja kita kan...itu pun dia sibuk la nak pi jogging la apa petang tu, memang nak kena marah la kan...orang sibuk nak celebrate, dia sibuk nak peluh-peluh pehal kan...haaa petang tu lepas kerja kami lepak di Papparich, Ayer@8 sementara menunggu semua ahli kesekian sampai...
siap solat Maghrib, barulah aku dengan Ab dan Mrs gerak naik satu kereta ke Cyberjaya...Dzuli dah duk Cyberjaya skang, so dia naik kereta sendiri la terus balik rumah nanti...dalam perjalanan hujan lebat gila duhh...kami terus ke Harvest Food & Coffee, Cyberjaya...gambar depan kedai aku snap cepat-cepat so sendu...maafkanlah ye...hahaha...
bila melangkah masuk kedai ni, ehh cantiknyaaa dekorasi diaaa...terus sakan memasing ambil gambar...kedai kosong masa kami sampai ni, so memang senang la nak snap sana, snap sini kann...aku suka kedai ni, cantik!
dah duduk moh ler kita usha menu yang adaaa...kedai ni kedai turki rupanya...so makanan dia ada western food dan juga makanan turki...so sedikit tempting laaa...aku sampai tak tau nak buat pilihan...sebab semuaaa nampak sedap!hehehe...
dan selepas order, tak lama tu minuman sampai dulu...aku macam biasa la order air kosong...tapi sedap sebab dia letak limau nipis tuu..nyummeh!bebudak ni duk order Green Apple Lemonade (RM12) dan Mojito Lemonade (RM10)...sedappp both minuman tu...aku sukaaa...
dannnn agak lamaaa menanti, akhirnya makanan kami sampai!sib baik sakan sembang dan dah isi perut kat Papparich tau...kalo tak boleh berantakan juga laaa tunggu makanan...hahaha...staff dia ramah gila, cuma lambat sikit makanan dia siap tu aku kureng sikit laaa...tapiiii makan dia semua sedap!hahahaaaa serious sedap!meh tengok kami order Smoked Salmon Salad (RM17), sedikit masa pada aku, tapi sedappp...Harvest Pizza (RM18) pun sedappp...pizza ni dimasak lepas kita order, gila kau tak sedapp...sebab tu la aku rasa makanan dia lambat siap...kita order baru dia buat...so freshhhh la kann...nyummeh!
then order gak Beef Roll (RM28) yang sedapppp sangat!aku suka gila yang nih...Dzuli yang order tapi aku paling banyak ngecek...hahaha sedappp...daging dia ada rempah pedas-pedas, pastu dalam dia ada cheese...ya ampuunnn, sedap sangat!then Mrs order Lamb Chop (RM24) pun sedap...basically daging dia guna rempah sama laaa...macam ala-ala arab sikit rempah diaaa...suka!daging pun lembuttt jer...
masa makanan semua sampai, baru sedar dia tak key in order birthday boy...hahaha nasib la kan...so lama gak la nak tunggu makanan Ab sampai...nasib baik kita ala-ala sharing is caring...makan sama-sama, so takde la birthday boy kelaparan...Ab order Beef Stroganoff (RM25) yang macam daging cincang laaa...filet gituu...sedap gak...dan roti yang dia serve dengans emua makanan tu sedap dan lembut!aku suka jugaaa...mashed potato ke potato salad tu pun sedappp...nyum nyummm...
birthday boy kekurangan kasih sayang so kena laa ada adegan suap menyuap haaa...eh yang pompuan pun kekurangan kasih sayang kena suap gak tapi takde gambar plak...hahaha ahhh sebenarnya semua kesekian kurang kasih sayang...kehkehkeh...
lepas dah kenyang makan, kita minum kopi dan makan kek plak...dah request staff tu nak duk kat sofa...beriya dia hias dan letak topi birthday bagai...hahahaha bagus lah staff sini...kami order pelbagai jenis kopi tapi aku tak ingat dah...bestlah, staff tu siap pasang lilin atas kek dan pasang lagu birthday...kemain laaa birthday boy kan...
kitorang lepak kat kedai tu sampai jam 11 malam sebab Dzuli nak balik awal sebab parents dia ada kat rumah...then aku dengan Ab dan Mrs balik ke Putrajaya....sakan sembang dalam kereta...dan sampai tempat parking kereta pun sambung lagi bersembang sampai 12 lebih!pastu konon memasing pi amik kereta, pastu sambung lepak kat mamak weh!hahaha...aku rasa sampai 2 ke 3 pagi kot sebab kat kedai mamak jumpa plak kawan Ab, sambung sembang sakan lagi...huhuhu...gila lah...

Monday, April 16, 2018

Gua Batu Maloi, Johol

Gua Batu Maloi antara aktiviti yang group jomkurus aku buat bulan Februari lepas...antara aktiviti yang aku nantikan sangat ni sebabnya zaman sekolah dulu selalu buat trip ke sini, tapi aku tak join..almaklum aku dulu tak suka sangat aktiviti lasak ni...hehehe so seawal 5 pagi kami berkumpul di R&R Seremban arah selatan...sempat la breakfast jap kat situ then kami bergerak menuju ke Johol...singgah solat kat surau dalam perjalanan tu...dan sampai di Hutan Lipur Batu Maloi pada jam 7 pagi...
sampai tu memasing mula siapkan diri dengan keperluan...kami diminta bawa headlamp, glove, pakai kasut yang tak licin, tapi aku gatal pakai sandal Karrimor aku...hahaha then beg yang besar sangat diroang tak bagi bawa sebab takut susahkan pergerakan nanti...aku sebenarnya takde idea pun apa bakal aku hadapi lepas ni...hahahaha siap semua, aku simpan kunci kereta dalam kereta member sebab dia ada beg kalis aku, aku takde...aku cuma beli beg kalis air untuk handphone je, untuk kunci takdo...
lepas tu kami adakan sesi warming up beramai-ramai...wajib warming up ok, kalo tak boleh cramp kauu dalam gua tu nanti...payah orang nak tolong dengan keadaan dalam tu yang sempit dan gelap...satu hal nak kena usung bawa ko keluar nanti...hehuuu...
dah setel warming up, kami di beri briefing oleh guide kami pada hari tu...Kak Maznah dengan team yang uruskan kami...korang kalo nak contact Kak Maznah tanya pasal pakej Batu Maloi ni leh hubungi +60129343608...memang best dia anak beranak buat pakej ni...terbaik...aku tak bawa knee guard masa ni, so diorang suh pakai sebab aku sakit lutut. so dia pinjamkan aku dia punya...
selesai briefing, kami bergerak beramai-ramai ke arah anak sungai...belum papeee dah kena melompat masuk ke anak sungai wehh...hahaha sejuk gilaaa, cuak pun ye jugak masa nak melompat tu...sebab tinggi la jugak...gayat sis...tapi aku antara group yang kat depan, so kena tunjuk berani jadi tauladann...hahaha...
then semua dah turun, kami mula bergerak beramai-ramai melawan arus air sungai tuu...guide dah pesan, make sure sepanjang perjalanan ada orang kat depan dan belakang kita...jangan tinggal sorang-sorang...haaa tu depannn sekali aku pergi...hehehe...masa ni aku je yang ada handphone, so memang pantang aku amik gambar semua nak menyelit...hahaha....tapi aku pesan awal-awal la, kualiti gambar memang kelaut sebab basahkan...
lepas seketika berjalan, kami pun naik ke darat dann tak lama tu start masuk dalam gua yang penuh air ni...nervous jugak la...ada 24 checkpoint yang kami akan lalui, lebih kurang 2.3km jarak perjalanan...aku membayangkan Gua Batu Maloi ni, macam gua biasa aku tengok tu, rupanya tak ye...struktur gua ni ko bayang macam sebuah gunung batu yang dah pecah, so ketulan batu yang terjatuh each other tu yang membentuk laluan kat bawah tu...laluan plak dipenuhi air sungai...haaa gitu laaa...ada celah batu sempit, ada celah besar...redha je laa menyelit sana sini...
ada masa kena panjat memanjat...ada masa kena merangkak...tapi semangat berpasukan tu sangat perlu...jangan tinggal kawan...kadang kena tolong tarik kawan, kena korban kan lutut untuk member pijak, kena jadi 'tikus makmal' bagi orang gemok kat belakang!kalo aku lepas, mesti diorang pun lepas...hahaha tapi aku takde la ingat sebijik-sebijik route aku lalu ni, sebab gelap kan...aku cerita kat korang apa aku ingat, pastu korang layan je laaa gambar ye...hahaha
lepas sejam setengah dalam gua tu, tetiba guide cakap, depan ni masukkan kepala dalam air dan lalu bawah batu tu...cumanya jangan terminum air sungai...ingatkan apa, rupanya kami nak masuk Gua Kelawar!patut air dia bau busuk, air dengan kencing kelawar rupanyaaa..dengg...hahaha...sempat la guide suluh ke atas, penuhh kelawar...katanya group awal je biasa nampak kelawar ni, lepas ni dah bising semuaa terbang melarikan diri dahh...hehehe rezeki jadi yang awal...
then teruskan lagi perjalanan masuk dalam air, merangkak dalam gelap dan tak lama tuu kami mula melalui kawasan gua yang kering plak...kalo tadi dalam air je kannn, now kering...so banyak kali kulit bergesel dengan batu, so pedih sikit la...sebab tu disarankan pakai baju dan seluar panjang...glove dilupa jangan...
then kami sampai kat kawasan yang ada ruang sikit nak melepak...kami diminta tunggu semuaa sampai kat sini...haaa apa lagi geng kat depan ni, sakan laa bergambar kannn sementara tunggu baki hampir 40 orang sampai tu...sakan laaa...
then teruskan lagi perjalanan menyelusuri Gua Batu Maloi ni...kat tempat kering ni sakit sikit la badan weh...sebab bergesel sana sini...pedih-pedih rasanyaa...tapi best sebab banyak guna kekuatan tangan...bebudak ni memula risau pasal aku sebab gemok kan, last-last kena biar je sebab dah kuat katanyaaa...hahaha...
sampai satu kawasan ada batu berbentuk perahuuu...haa dikatakan itulah perahu yang digunakan oleh Maloi dan puteri bunian untuk lari...mitosnya dulu ada seorang pemuda orang asli bernama Maloi yang kawin dengan puteri bunian dan tinggal di kawasan gua ni, masa penghujung gua nanti, akan lalu tempat diroang tinggal tu...tapi sebabkan merajuk, katanya tu diorang nak lari dari manusiaaa...haa gitu la, aku malas nak cite panjang...sebab tu orang pesan mulut jangan celupar sangat kat sini...abah aku pun pesan, tempat keras tu, hati-hati...huhuhu...
dah dengar cerita mitos yang tak diketahui kesahihan tu, kitorang teruskan lagi perjalanan melalui laluan sempit dan kering tuu..sampai la kat kawasan gelap gelita, seolah ada batu tergantung kat situuu...kitorang lepak kat siut lama gak tunggu yang lain sampai...then ada laa guide tu sambung cerita pasal mitos gak, tapi aku tak berapa ingat...cumanya katanya Maloi dan puteri bunian merajuk sebab dia bagi pinjam pinggan mangkuk kat orang kampung, tapi orang kampung pulangkan yang tak original...so tu diorang frust laaa...
dan lepas tu sambung lagi jalan dalm gua kering...makin lama makin mencabar weh...ada masa kena buka beg, campak beg dulu sebab sempit laluannya...ada masa kena baring untuk bergerak, ada kena mengereng baru leh lepas laluan yang ada...huhuhu masa ni aku memang asyik tanya je kat guide, lepas ke saya ni...lepas ke...then dia cakap ikut cakap saya, mesti lepas...haaa memang kena flexible kan badan weh, baru leh lepas sesuatu laluan sempit tu...
dan lepas seketika kami jumpa balik laluan berair...kuat gila dengar deruan air kat sini...lalu memang sempit gilaa...sorang dalam satu tempat...tapi kami stuck hampir setengah jam kat sini sebab kat depan tu ada laluan kena naik kat air deras, pastu ada group dari beberapa arah gak...sib baik aku antara yang depan, so tak stuck dalam kawasan kecik gila tuu...huhuhu...
deras gila wehh air dia..ko kena letak kaki bawah air deras tuuu untuk panjat naik ke atas...nasib baik ada orang bantu...kalo tak memang tak lepas aku weh...sorang tolong letakkan kaki kat batu yang patut aku pijak dalam air deras tu, sorang tolong ajar dari atas...perghhh sini memang antara yang mencabar laaa pada aku...huhuhu....
selesai part mencabar tu, kitorang melepak lama gilaaa berendam dalam air...penat wehh...hahaha...masa ni guide tu cakap, kita jauh lagi ni, tapi group kami ni consider slow gak la sebab biasa dia bawa kul 12 tengahari dah nak keluar dah...ni kami baru sampai half perjalanan!hahaha nasib laaa, ramai gemok kan...ramai plak tu, nak wat camne...masa ni kelaparan gak sebab tak bawak makanan...tak sangka lama sangat, lagipun aku duk keluarkan makanan dari beg bila ada yang tegur beg besar sangat...sobsss...
then semua dah lepas, kami teruskan lagi perjalanan...ada tempat tu seriau weh sebab ko kena pijak kaki member ko je...kalo terlepas, boleh tergelincir...huhuhu seram betul..yang penting dengar cakap guide or member depan yang dah lepas tu...supaya kita buat dengan cara yang betul untuk lepas laluan tuu...
dan akhirnyaaa selepas 5 jam dalam gua yang gelap tuu, kami naik semula ke atas...ke permukaan tanahhh...ya Allah lega gila masa ni...so kami rest kat sini, sape yang ada roti tu memang kongsi-kongsi la makan...ingat nak sampai dah masa ni, rupanya bari setengah perjalanan wehhh...nak nanges rasanyaaa...huhuhu so kita rest lama sikit kat sini laaa...
then kami ambil gambar wajib kat akar-akar pokok di Gua Batu Maloi ni...Kak Maznah cakap, sini wajib ambil gambar ni, tapi sayangnya kamera aku dah terus abes masa ni...so gambar memang kabur gilaaa...hahaha pastu masa cuba nak baiki waterproof casing tu, dia tercabut plak...terus takleh guna dahh...terpaksa laaa simpan handphone dalam bag member...so lepas dari ni, aku takde ambil gambar dahh..huhuhu...
perjalanan seterusnya memang dalam air sepenuhnya...kecut gila weh...tapi surprisingly akur asa happy dan best!walaupun 8 jam ko dalam gua tu, tapi seronok!enjoy gilaaa...hahaha...masa penghujung nak keluar tu, aku kena tolak member, sampai terpeletok jari aku weh...huhuh then kat hujung sekali gua ni, ada air terjun so kami rest kejap sebelum gerak naik ke atas tanah dannn berjalan ke tapak asal...sempat lalu batu besar gilaaaa...katanya batu tu laa pintu masuk ke perkampungan bunian....seram aku, dah la masa tu dah gelap nak hujan...huhuhu sampai kat tapak asal masuk, terusss serbu lunch!aku orang pertama...memang makan cepat-cepat then mandi dan solat...malas nak lambat sebab nanti ramai orang...hahaha...
dan akhirnya dalam jam 4 petang aku gerak balik...penat dan ngantok gilaaa wehh dalam kereta...jalan plak jem..gila lah...tapi pape pun aku enjoy gilaaaa dengan trip ke Gua Batu Maloi ni...masa tu aku dah cakap dah nak repeat ajak geng-geng hiking aku sekali...tapi nampak gayanya tak jadi lah kot dah...hahaha lutut nak pakai lama beb!hahaha ok laaa ni aku share gamabr-gambar yang bebudak ni share kat group gak...malas nak campur aduk ngan gambar aku...hehehe...ok bai!