Thursday, May 24, 2018

Restoran Tok Keramat & Laksa Ikan Sekoq, Kedah

balik dari Genting Highlands, esoknya seawal 6 pagi dah gerak ke KLIA...aku parking je kat KLIA sebab malas nak naik teksi...lagi pun 1 malam je, ok la kan...sampai KLIA terus check in luggage, sebab naik MAS dan bawa orang tua....kesian plak nak suh angkut luggage naik flight kan...lepas tu kitorang singgah breakfast jap...
dah selesai breakfast terus menuju ke boarding hall...first time naik flight bertigaaa je dengan mak abah aku...hahaha dah la sesiap pakai baju kurung dah sebab nak terusss ke majlis akad nikah abang sepupu aku...sebabnya plan asal nikah petang, sekali last minute cakap pagi plak...terpaksa la pakai baju kurung haaa...
sampai je airport Alor Setar jam 10 pagi, aku terus call kereta sewa...selesai urusan kereta sewa, terusss pecut ke Jitra, Kedah...sempat la pusing-pusing isi minyak sebabnya kereta sewa ni takde minyak weh...hampeh betul..orang nak cepat ni...sampai Kg Wang Perah, Jitra, baru nak start akad nikah...fuhh legaaa sempat sampai...hehe dengan sekali lafaz, Alhamdulillah Abang Atan selamat bergelar suami kepada Kak Lin...ni abang sepupu paling tua aku yang bujang...memang selalu kena sakat bila nak kawin...haaa tapi skang dia dah kawin ni, yang bujang terlajak lain, haruslah ambil tindakan segera...hahaha...
lepas dah early lunch di rumah pengantin baru, kami ke homestay yang disediakan oleh pakcik aku...plan asal aku nak duk hotel, tapi aku batalkan sebab pakcik aku suh duk situ je...sib baik aku buat reservation pakai air liur je, kalo through Agoda, abes dah burned duit aku...hehehe so petang tu kami melepak, makan kerepek dan bersembang je...dalam 3 petang baru la kami keluar...memula pi kedai pengantin nak belajar pakaikan samping...teka la sape mak andam terjun kali ni...hahaha
lepas tu kami semua bergerak ke Wang Kelian...saje nak berjalan, tapi dalam perjalanan kak sepupu aku call cakap, kita tukar pergi Padang Besar lah...haaa ok jerr lagi best orang cakap kann...hahaha dan sepanjang jalan view memang cunnn...abah cakap dah macam kar NZ gituu...hahaha...kerlas orang perlis oiii...
kat Padang Besar sempat la layan mak aku shopping...duk beli periuk la, beli pes tomyam laa...aku takde beli apa sangat, tapi sempat la layan chayen dan pulut ayam...nyum nyum...tapi tak sedap sangatlah...ada yang lebih sedappp aku pernah makan...
masa on the way balik tu, nampak orang ramai berhenti tepi jalannn...nampak lalang cantik bertiup...terus aku berhenti...hahaha...rupanya tempat ni viral weh, sebab cantik ambil gambar...so kita layan laaa bergambar seround...tapi lepas tu baru tau, bahaya gak kawasan tu takut ada ular...huhuhu...seram plak dengar...
balik rumah semua kepenatan...kitorang duk sambung sembang sambil makan makanan yang beli kat Padang Besar...aku ajar diorang makan miang kham...semua tak pernah cuba, tapi semua suka sebab sedappp...aku pun suka...
dan malam tu, dalam kul 9 malam kami ke rumah pengantin lagi...diorang jemput dinner plakk...so layankan sajaa..best gila weh dinner ala kampung ni...lauk pauk dia simple tapi sedappp...paling sedapp bila ada pulut ikan masin...panas-panas lagi pulutnyaaa...terbaik!pastu ada plak bahulu cicah ngan kopi...perghhh...
seronok gila tengok suasana merewang malam tu...aku tak ingat dah bila kali akhir aku attend wedding ada rewang gini...sembelih lembu semua...terus kitorang duk rindu-rindu zaman kenduri rumah arwah wan duluuu...huhuhu kemain orang bandar sakan bergambar dengan lembu...hahaha nasib diorang layan kan aje...hahaha...
sampai homestay malam tu aku terus pengsan!esok awal pagi aku keluar dahhh...lepak dengan orang Jitra laaa, Emi dan keluarga di Restoran Tok Keramat...kami breakfast ala kedah laaa...makan nasik!hahaha aku makan peknga gak...ala lempeng laaa...hehehe...thanks Emi blanja breakfast dan lepak...
sampai homestay, Abang Atan dah risau dah sebab aku tak balik-balik...takde orang nak pakaikan samping dia...hahaha sib baik mak andam terjun sampai on time kauu...haaa bersilat la kita pakai kan samping pengantin tuuu...
lepas dah pakai samping pengantin, sibuk laa Kak Nadia nak mekapkan aku plakkk...hahaha tadah je laaa muka tu kann...abes semua kerumun tengok, almaklum jarang nak nampak aku mekap ni kannn....hahaha siap laser Abang Shah cakap kau ni ngah sejak bersara dari hiking sebab sakit lutut, dah lain macam aku tengok mekap-mekap ni...hahahahahahaha kau dah kenapa Abang Shah oiii...
lepas tu kami beramai-ramai gerak ke Kg Wang Perah...sakan pengantin bersanding, sesakan tu jugak laaa kami makan!sedap gilaaaa gulai daging diaaa...siap ada plak hati lembu bagai...eh semua makanan sedap gilaaa...pastu tak rasa segan asyik bertambah sebab sedap sangat sangat!hahahaha...lepas dah kenyang bergambar pengantin semua dan kami semua berpisah di sini....
aku dengan mak abah terus ke Alor Setar...sempat singgah di Pekan Rabu beli pekasam sekotak!mak nak buat stok bulan puasa katanyaaa...hahaha pastu sempat la shopping apa yang patut dalam Pekan Rabu tuuu...niat nak singgah Muzium tapi dah tutup plakkk...huhuhu...
so then kami pi melayan Laksa Ikan Sekoq...haa sebab kenyang gilaaa makan banyak tengahari, so kami order sepinggan je laaa ikannya...selebihnya duk order cendol sebab panas dan dahaga...ok la laksa dia, cuma abah duk komplen ingat nama ikan sekoq tu besar la ikan dia, sekali kecil je...hehehe...pasrah je laaa abahhh...
dan kemudian kami terus ke airport dan pulangkan kunci kereta sewa...dannn flight balik ke KL pada jam 8.30 malam...penat gila wehh...aku pun penat, apetah lagi mak abah aku...sampai je KLIA terus ambil kereta, balik dannn tidoooo...penat sangat weh!hahaha...Alhamdulillah selesai hajat nak bawa mak abah ke kenduri Abang Atan...seronok pakndak dan makndak aku sebab kami datang ke sana....

Monday, May 21, 2018

Budak Podeh ke Genting Highlands!

Assalamualaikummm...korang puasa ke tuuu...hehehe...aku puasa lagi ni, Alhamdulillah...so puasa ke tak puasa, tetap nak update blog supaya tak banyak sangat post tertinggal or terkebelakang...hahaha...aku malas nak jadi macam dulu, banyak nauu yang tertunggak...so sementara rajin ni, update je laaa...kang ada entry makan kang, maap la banyak-banyak ye...hehehe...tapi ok per, atleast leh jadi panduan korang nak berbuka puasa gak nanti kan....hahahaha....

ok penghujung Mac lepas, aku ada ambil cuti Khamis dan Jumaat sebab nak ke Kedah bawa mak abah, sebab ada kenduri kawin abang sepupu aku...nak drive kononnya, tu ambil lama sikit cuti...sekali last minute gila, abang aku paksa aku naik flight, siap dia yang sponsor tiket untuk kami semuaa...haaa redho pasrah je la aku kan...beli tiket hari jumaat, tapi aku dah minta cuti Khamis kan...so gatal kaki nak berjalan gak, 2 hari sebelum cuti aku message geng podeh aku ajak naik Genting Highlands!aku cakap aku teringin nak makan Nene Chicken yang dah buka kat sana...hahaha sebenarnya tu alasan je, sedangkan gatal dah nak berjalan!dann tanpa diduga semuaaa setuju cuti!semua pun sangap dah lama tak bercuti rupanya...hahahaha...

dan pagi hari kejadian, Dini datang rumah aku, then kami bersama ke rumah Liana dan seterusnyaaa ke rumah Amoi...then naik 1 kereta, pi cari breakfast dulu...kami makan kat kedai roti canai beratur di Gombak...sedap gak roti canai dia, tebal tapi rapuh...then layan gak nasi lemak kat situ...ayam goreng diaaa kemain panas dan rangup!
dah kenyang, terus laaa Amoi memandu sampai ke Genting Highland Premium Outlets!haaa first time sampai sini sebenarnya...bangunan GPO ni attach dengan SkyCentral / Skyway Station tempat nak naik cable car ke Genting Highlands rupanya...so sempat laaa kitorang cuci mata kejap di sekitar GPO ni duluuu sebelum naik ke Genting Highlands...layan bergambar sakan dulu...
then usha GPO sekejap...memasing tak sabar dah nak usha kedai kat sini...lagi si Amoi tu...aku tahan kan aje, cakap naik Genting Highlands dulu...balik nanti kita datang sini balik...hahaha tapi kita pusing kejap laaa GPO tengok kawasan...hahaha...masa ni tak ramai orang pun, dah la cuaca dingin...memang syiok laaaa bershopping uols!
lepas tu kami menuju ke SkyCentral / SkyWay Station...memula macam konpius gak, tapi follow je signage yang ada tu...insyaAllah tak sesat...last aku naik genting Highlands ni tahun 2012 kot...dengan Amoi dan Izza...hehehe so excited laaa bila tengok dah berubah dah station nak naik cable car ni...siap dah ada kiosk tiket layan diri tau...harga tiket gondola biasa sehala adalah RM8 sahaja...kami siap-siap beli tiket pergi dan balik...
tak ramai orang langsung beratur...jalan je terusss sampai naik gondola or cable car!excited sangat sebab dah lama tak naik cable car...hahaha dah besar dah cable car dia dan baruuu...so syiok kami berempat conquer sebijik cable car tu....sakan bergambar dalam ni....macam jakun sangat tak pernah naik cable car...hahaha...
nak sampai ke Genting Highlands tu, nampak laaa pembangunan pesat outdoor diaa...lama gila dah tutup outdoor games diorang ni, tak sabar nak pergi kalo dah buka baru nanti...hehehe...walaupun bukan kaki theme park sangat, tapi berangan dah nak terjah jugak nanti...
sampai di stesyen cable car, memasing blur kejap nakpi mana...sebab terus masuk dalam mall...tak macam dulu kala...Dini dan Liana selalu ke Genting Highlands sebab belajar kat UIA kan...tapi diorang pun macam konpius...aku apetah lagi kan...hehehe...so masuk dalam mall layan Theater of Light & Sound...layan je la, percuma...
lepas tu kitorang berjalan je la dalam mall tu...sambil sakan gak memasing shopping...aku duk membeli coklat je la kat TANGS...murah gak coklat kat sini...duty free eh Genting ni?aku pun tak tahu...hahaha...sambil shopping sambil bergambar sakan...
lepas tu penat, kami stop makan aiskrim di Baskin Robin...gigih la kan sejuk-sejuk makan aiskrim haaa...tapi layan je la sementara nak rehatkan kaki...dah tua-tua ni, cepat nauuu penatnyaaa...hahaha...ala kata trip sempoi, takde nak rushing pape pun...
lepas makan aiskrim kita pun pergi cari Nene Chicken!yeay...tujuan utama sebab aku datang sini...hehehe aku sebenarnya pernah makan Nene Chicken di Singapore!tu yang teringin nak makan lagi bila dengar dia dah buka di genting Higlands...sekali Liana cakap baru seminggu sebelum kami ke Genting Highlands ni, Nene Chicken ada buka di KL dah...hahaha denggg...hahaha...so order ayam freaking hot, lepas sangap melompat-lompat nak makan!hahahah takde la sedap sangat, budak tiga orang tu pun duk bebel cakap tak sedap!hahahah dengg...haah memang takde la sedap gila, tapi aku ni kalo dah nama ayam, semua pun sedappp!makan plak dalam suasana dingin tu kan, asyikkk....
lepas dah kenyang kami pun naik balik cable car menuju ke GPO...memasing berpecah duk shopping ikut tekak masing-masing...but the end kami berkumpul kat Converse dan sepakat plak semua orang beli sorang satu kasut Converse!hahaha comel je kaler aku pilih kannn...
dah penat shopping kami pergi kedai jual churros...layan minum petang sat...tak sedap la churros dia...hahaha tapi sebab penat dan lapar, layan je la...dah la kedai dia panas takde aircond...alahaii tau la buka kedai kat Genting, tapi panas kot...jangan la tutup aircond tu...huhuhu...
lepas tu kami pergi solat then terus ke kereta dan bergerak turun...sempat singgah jap di strawberry park kat sana...nak masuk dalam dah takleh, leh masuk kafe dia je...ada la plak strawberry coklat...tengok macam sendu je, tapi sekali layan sedappp plak...so bertambah-tambah kami order...hahaha melepak gak la kat situu...
dalam jam 6.30 petang kami geraka turun dari Genting Highlands...sekali jem teruk gilaaa sebab jalan ke KL ditutup...sebabnya ada lori minyak accident...huhuhu gila wehhh jem diaa...kitorang siap masuk jalan lama ke arah Gombak lagi...nasib baik Amoi tau jalan...huhuhu...
lapar gila nak tunggu sampai KL, dan dekat jam 9 malam baru laaa kami sampai semula di Sentul dan terusss carik makan...Amoi bawak makan kat Restoran Q-Astana...sedap gak makanan dia cuma lambattt gilaaa sebab ramai orang...huhuhu pasrah je laaa...dan lepas tu kami berpisah balik ke Putrajaya, then ke rumah akuuu...hahaha...begitulah berakhirnyaaa perjalanan kami....