Thursday, February 22, 2018

Bukit Broga V2.0, Selangor

kali pertama ke Bukit Broga ada di sini...dan selepas hampir 2 tahun, aku kembali lagi ke Bukit Broga ni...kali ni dengan rakan-rakan yang lebih ramai, dengan satu misi yang sama iaitu untuk menurunkan berat badan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat!gituuu...hehehe...so pagi 3 Februari 2018 yang lepas, aku keluar rumah jam 5.30 pagi...singgah solat Subuh di pekan Semenyih then terus menuju ke parking Bukit Broga...bayar RM1 per person untuk parking ye...
dah parking kereta aku berkumpul di tempat yang ditetapkan...lama gak menanti ahli jemaah semua sampai...janjinya kul 6.30 pagi, last sekali dekat kul 7 pagi baru semua orang sampai...dari gelap gelita sampai teranglah aku menanti...huhuhu...
jam 7 pagi kami memulakan pendakian Bukit Broga ni...katanya jalan dah bertukar sedikit dari yang dulu...tapi awalnya masih sama...lalu ladang kelapa sawit...masa kitorang naik ni macam tak ramai lagi orang laaa...so kita relaks je laaa...sempat bergambar kumpulan di pintu gerbang Bukit Broga ni...
lepas tu pendakian pun bermulaaa...jalan luas je, tak masuk hutan sangat macam dulu...lepas seketika mendaki, sampai kat pintu masuk yang kena bayar RM1 seorang...dulu takde pun kena bayar ni, skang kena bayar dahhh baru leh naik Bukit Broga ni...ketua kumpulan yang uruskan pembayaran sebab ramai, so sambil tunggu setel kita bergambar la seround dua kan...
lepas bayar ni ada 2 jalan leh ikut...satu jalan macam masuk hutan, satu lagi jalan besar luas terbentang depan mata...sebabkan semua semangat dalam group ni, so kita ikut laluan yang luas tu la yer...hehehe...jalan je laaa mendaki, mengah gak aku rasa...tapi slow dan steady je la kitaa...kata hiker kan...eh. mendaki hingga sampai kawasan rata, kita lepak jap...masa ni ada yang dah pucat muka, so kita saling membantu bagi kurma, bagi semangat...
then teruskan lagi perjalanan...sampai la kat depan kita ada bukit pertama untuk dinaiki...kat sini kita rehat jap sambil layan view bandar Semenyih dari sini...masa ni kita tunggu semuaaa sampai...ketua dah cakap sape nak teruskan boleh teruskan, sape nak stop bagitau...tapi nampaknya semua gigih nak meneruskan perjalanan...so ayuh kitaa...
bukit pertama ni sama je ngan bukit yang pernah dipanjat dulu...bukit paling tinggi laaaa... dan curam..memang kena pegang tali...kalo dulu beriya pegang talikan, tapi kali ni kan macam dah biasa hiking...pakai plak kasut hiking yang betul, so macam eksyennn sikit laaa mendaki tak pegang tali sangat...hahaha takabburrr....
aku antara yang awal gak la sampai kat puncak bukit pertama tu...sambil naik sendiri, sambil kita bantu juga yang lain la...pergi berkumpulan gini kena saling membantu...sebab ramai yang tak biasa dengan hiking ni...aku lain laa dah selalu walaupun slow je mendaki kann...hahaha...kat atas tu memang layan bergambar je laaa...cantikkk sangat langit masa ni...lepak bergambar sambil menunggu semua ahli jemaah sampai ke puncak...
dan seterusnya kita menuju ke puncak bukit yang kedua pulaaa...puncak kedua ni tak sesusah yang pertama tadi...laluan dia banyak lalang yang cantik...memang cun la bergambar kannn...tapi matahari masa ni dah terik gilaaa...terbakar weh rasa kulit muka nih...huhuhu...pasrah je laaa...kata hiker kan...hahaha...
sampai atas puncak bukit kedua ni kita rehat lagi dan bergambarrr...hahahaha terus nak posing tempat sama dengan kali pertama datang dulu...cumanya kali ni dengan extra 10 kg berat badan ok dari yang dulu...hahaha demmit!ok sis cubaaaa lagi untuk diet lepas ini ye...hahaha....tapi view sini terbaik!dengan lalang tu...alahai cantik!
dan kemudian kita ke puncak yang ketiga...pun tak tinggi mana...kat sini ada beberapa orang yang dah exhausted gilaaa...so diorang decided tak terus kan perjalanan...lepak je la kat bukit ketiga tu...masa ni dah panas gila weh...nak berteduh pun takde tempat weh...huhuhu...kejap je lepak kat bukit ketiga ni sebelum meneruskan perjalanan ke bukit terakhir, puncak Bukit Broga...
bukit terakhir ni macam tinggi sikit dan banyak batu...so kena hati-hati dan saling membantu antara satu sama lain...ye laa kita ni semua berat terlebih kan, dah hujung-hujung ni memang mengah la kannn...tetap kakak hiker antara yang kat depan kan...hahaha acah-acah fit sangat tau...hahaha...sedangkan selalunya ngan kawan-kawan aku la yang paling akhir sampai...sampai kat atas puncak tu, kita sakan laaa berehat dan bergambar....layannn....
dan sebelum balik kita sempat ambil gambar beramai-ramai..happy gila ramai yang dapat sampai ke atas walaupun berat memasing melebihi berat normal kann...hehehe terbaiklah!kat atas ni tak lepak lama sangat pun sebab dah lewat dan panassss...so apa lagi lepas bergambar kita pun memulakan perjalanan turun...
turun ni kitorang ikut jalan yang lain dari masa naik...aku antara group paling awal turun...sampai bawah siap buat kerja opis kejap sementara tunggu diorang semua sampai...hahaha gigih kannn...sempat ambil gambar kat pintu gerbang dengan group yang awal sampai je...lepas tu kami lepak tunggu yang lain kat pondok yang ada...dekat kul 12 tengahari juga laaa baru semuaaa ahli jemaah selamat sampai di bawah...Alhamdulillah...
dan macam biasa la, lepas aktiviti #sweatisfatcrying kita teruskan pula dengan aktiviti #happytummy...aku lapar gila weh sebab makan roti je pagi tuuu...air manis pun tak minum tau...so sampai kedai mamak ni, aku gigil dah...laju gila capai pinggan ambil nasi dan ayam goreng...hahaha terus jadi orang pertama yang suap nasik!hahaha...lepas lepak seketika, then kami pun bersuraiii...kemana lagi aktiviti hujung minggu kita lepas ni?tungguuu...